Argentína világbajnok!

Argentína világbajnok!

Története során harmadszor nyert labdarúgó-világbajnokságot Argentína azzal, hogy a katari vb vasárnapi fináléjában 2-2-es rendes játékidő és 3-3-as hosszabbítás után tizenegyesekkel 4-2-re legyőzte a legutóbb aranyérmes francia válogatottat.

A sokáig fölényben futballozó argentinok az első félidő közepén a 26. vb-mérkőzésével új csúcsot felállító Lionel Messi büntetőjével szerzett vezetést, majd egy kontra végén Ángel Di María megduplázta az előnyt a 36. percben. A franciák a második félidőben sem tudták veszélyes helyzetetek kialakítani, de a 80. percben váratlanul szépítettek Kylian Mbappé 11-esével, majd Mbappé két perccel később már egyenlített, így hosszabbításra mentette az összecsapást.

A ráadás 108. percében aztán Messi második találatával újra Argentína vezetett, de Mbappé büntetőből ismét egyenlített. Így tehát a 11-esek következtek amit végül Argentína nyert.

Lionel Messi lett a torna legjobb játékosa

A világbajnok argentin válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi kapta a katari labdarúgó-világbajnokság legjobb játékosának járó Aranylabdát a vasárnapi döntő után. Legutóbb 1994-ben a brazil Romário érdemelte ki világbajnokként a legjobbnak járó különdíjat, azóta - egészen mostanáig - nem a győztes csapatból kerültek ki az aranylabdások.

A 35 éves Messi azzal is történelmet írt, hogy a futballtörténelemben elsőként két világbajnokságon is a legjobbnak választották, ugyanis 2014-ben, amikor ezüstérmes lett az argentin csapattal, szintén aranylabdás lett.

Argentína további két egyéni elismerést is bezsebelt, mivel Emiliano Martínez lett a legjobb kapus, míg Enzo Fernández a legjobb fiatal játékos. A gólkirályi címért járó Aranycipőt az ezüstérmes francia csapatból a fináléban mesterhármast elérő Kylian Mbappé érdemelte ki.