Kecskemét fideszes vezetése nem teszi közzé a vagyonnyilatkozatokat

A nemzeti párt képviselője szerint a rendelet megalkotását egy átláthatóbb önkormányzat érdekében javasolták, abból a célból, hogy a választópolgárok nyomon tudják követni, mi történik adóforintjaikkal. A rendelet értelmében könnyen hozzáférhetővé válnának a város weboldalán a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők vagyonnyilatkozatai, valamint tiszteletdíjai, illetve egyéb várostól kapott juttatásaik.

Mint írja, a kormánypártiak elutasító szavazatait Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony (Fidesz-KDNP) azzal indokolta, hogy a fent említett adatok már megtalálhatóak a város honlapján, ami a jobbikosok szerint nem felel meg a valóságnak.

Mi is megpróbáltuk megtalálni a képviselői vagyonnyilatkozatokat az önkormányzat honlapján, de azoknak nyoma sem volt. Telefonos megkeresésünkre az önkormányzatnál közölték: a vagyonnyilatkozatok valóban nincsenek fent a honlapon, ennek oka pedig az, hogy jogilag nem kötelező kitenni azokat. Kérdésünkre azt mondták, a feltöltést nem is tervezik - ahogy az a jobbikos javaslat leszavazásából is látható volt.

Ugyanakkor a költségvetési adatok fent vannak, a humánpolitikai csoportnál pedig személyesen megtekinthetőek a nyilatkozatok is, ehhez előre egyeztetett időpontban be kell menni az önkormányzatba - közölték.

Radics Tivadar jobbikos frakcióvezető közleményében úgy fogalmazott, "mindössze sejtéseink vannak miért nem akarja a Fidesz-KDNP frakció, hogy a fenti körbe tartozó közérdekű adatok egyszerűen elérhetőek legyenek az adófizető választópolgárok számára. Az elutasítás ellenére a Jobbik továbbra is mindent meg fog tenni azért, hogy megálljt parancsoljon az egyre terebélyesedő fideszkorrupciónak és megteremtse az átláthatóan működő állam-, illetve önkormányzati igazgatás feltételrendszerét".