Kémkedéssel vádolnak egy amerikai újságírót Iránban

Jason Rezaiannak, a The Washington Post tudósítójának eljárása a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött kezdődött egy "forradalmi bíróságon".

Az újságírót bizalmas információk gyűjtésével és az iráni iszlám köztársaság elleni propagandatevékenység folytatásával vádolják - közölte a minap a vádlott ügyvédje, Leila Ahszán, és tagadta, hogy védencének hozzáférése lett volna bizalmas információkhoz.

A 39 éves Jason Rezaiant tavaly július 22-én vették őrizetbe feleségével, az iráni Jeganeh Szálehivel, az egyesült arab emírségekbeli The National munkatársával együtt. Szálehit azóta szabadon engedték.

Martin Baron, a lap főszerkesztője közleményt adott ki, amely szerint a "nevetséges" vádpontok alapján 10-20 évig tartó szabadságvesztés szabható ki. Washington "abszurdnak" minősítette az iráni vádakat.

A lap amiatt is bírálta az iráni hatóságokat, hogy nem engedték be a perre sem a tudósító édesanyját, sem feleségét. A tárgyaláson az újság egyik vezető szerkesztője is részt akart venni, de a vízumkérelmére sem reagáltak.

Rezaian az Egyesült Államokban született, élete nagyobb részét ott töltötte. Iráni és amerikai állampolgársággal is rendelkezik, de Irán nincs tekintettel arra, ha állampolgárai más ország állampolgárságát is birtokolják.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) elnevezésű, New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet tudomása szerint legalább harminc újságíró van börtönben Iránban.