Kétezer tonna élelmiszert juttattak be a britek a Gázai övezetbe

Kétezer tonna élelmiszert juttattak be a britek a Gázai övezetbe

Így 275 ezer gázai lakos élelmiszerellátása válik lehetővé az izraeli-palesztin háború sújtotta területen.

Nagy-Britannia több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott be a Gázai övezetbe - adta hírül az MTI.

A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszerellátását teszi lehetővé.

A tárca hangsúlyozza, hogy

ez a Gázába eljuttatott eddigi legnagyobb brit segélyszállítmány.

A szállítmányban pékségeknek szánt dúsított búzaliszt, valamint családoknak összeállított élelmiszercsomagok vannak. Ezeket a csomagokat úgy alakították ki, hogy 15 napig fedezzék egy öttagú család napi kalóriaigényének felét.

Egy-egy élelmiszercsomagban zöldségkonzervek, valamint hús-, hal- és datolyakészítmények vannak.

A brit kormány által finanszírozott és összeállított élelmiszerszállítmány eljuttatásában Jordánia segédkezett - áll a londoni külügyminisztérium szerdai ismertetésében.

David Cameron brit külügyminiszter a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által használt integrált élelmiszerbiztonsági skála (Integrated Food Security Phase Classification, IPC)

küszöbönálló éhínség veszélyét jelzi a Gázai övezetben.

Cameron szerint London továbbra is nyomást gyakorol Izraelre annak érdekében, hogy még több gázai átkelő legyen nyitva a jelenleginél hosszabb időtartamra a segélyszállítmányok bejuttatása végett.

Néhány napon belül ez a második jelentős segélyszállítmány, amelyet London állított össze a gázai lakosság számára: a brit kormány a múlt héten egyebek mellett 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet juttatott be a Gázai övezetbe.

A 150 tonnás szállítmányt az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) osztja szét a rászorulóknak.

A brit kormány mindemellett egy teljesen felszerelt tábori kórházat is Gázába szállított.

Ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van. Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett az övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

(Címlapkép: Ételt osztanak palesztinoknak a Gázai övezet északi részén lévő Dzsabalíja menekülttáborban 2024. március 18-án. MTI/AP/Mahmoud Essa)