Kétséges a tárgyaló ügyészek függetlensége?

A jobbikos honatya elmondta, hogy az ügyben eredetileg eljáró ügyész nemhogy szigorításért, de enyhítésért fellebbezett, mind a bűncselekmény minősítését, mind a kiszabott büntetési tételt illetően, mert álláspontja szerint a vádlott még „eshetőlegesen” sem akart embert ölni. Ám a Fellebbviteli Főügyészség felülbírálta az ügy részleteivel nyilvánvalóan jobban tisztában lévő jogász álláspontját.
 
Ez Staudt Gábor szerint két fő kérdést vet föl, amivel mindenképp foglalkozni kell: a jogos önvédelem szabályozásának elégtelenségét, illetve az ügyészség működéseben föllelhető súlyos anomáliákat.
 
Előbbiről szólva elmondta, hogy a Fidesz és az MSZP sem volt hajlandó érdemben foglalkozni a Jobbik jogszabály-módosítási javaslataival, ezért fordulhat elő a mai napig, hogy hasonlóan súlyos ítélet születhet egy ilyen ügyben.
 
Elmondta, a Jobbik nem tartja megfelelően szabályozottnak a jogos védelem jelenlegi szabályozását. A párt szerint a büntethetőséget kizáró okként kellene kezeli azt, ha valaki betörés során a tulajdonos bekerített telkén, vagy zárt ingatlanjában, egy tárgy, vagy berendezés nem rendeltetésszerű használatával kárt tesz magában, netán halált okozó sérülést szenved.
 
Hozzátette, a jelenlegi jogszabályok életszerűtlenek, amit sürgősen orvosolni kell.
 
Az ügyészség működésével kapcsolatban jelezte, hogy Polt Péter legfőbb ügyészhez fog fordulni, amiért a tárgyaló ügyészek döntését az adott eljárás részleteit valószínűleg nem olyan behatóan ismerő vezető ügyész egyszerűen felülbírálhatja, ami súlyos kételyeket támaszt az ügyészség függetlenségével kapcsolatban.
 
"Mondhatják, hogy az ügyészség rendszere független, viszont a tárgyaló ügyészek nem függetlenek, hiszen utasíthatóak a szervezeti rendszeren belül, amit a Jobbik megszüntetne" - fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a tárgyaló ügyészeknek is függetlenséget kell biztosítani, hiszen ők vannak a döntésekhez szükséges információk birtokában.
 
Elmondta még, hogy az ellenzéki párt név szerint akarja tudni, ki volt az a vezető ügyész, aki úgy gondolta, hogy az ítéleten módosítani kellene, hogy ezzel a közvélemény is tisztában lehessen.
 
Bízik benne, hogy a szükséges lépések megtételében Polt Péter is partner lesz, illetve, hogy a kormány belátja, a hasonló esetek elkerüléséhez törvénymódosítás szükséges.