Kikiáltott egy új államot a muszlim lázadószervezet

Szakadár köztársaságot kiáltott ki a két éve felekezeti erőszak sújtotta Közép-afrikai Köztársaság északkeleti részén Noureddine Adam, a Séléka muszlim lázadószervezet egyik vezetője.

A szóvivő a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy "a Logone Köztársaságot december 14-én kikiáltották Kaga-Bandoro (városában)". Hozzátette, mindenekelőtt azt akarják, hogy ismerjék el az Adam csapatai által uralt terület autonómiáját, ez után pedig "majd meglátjuk, hogyan lépjünk tovább a függetlenség felé". Kaga-Bandoro és környéke Noureddine Adam csapatai erősségének számít. A kormány elítélte a lázadóvezér nyilatkozatát, és arra kérte a nemzetközi közösséget és az országban állomásozó külföldi békefenntartókat, hogy "tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy semlegesítsék az ezen terroristák" jelentette veszélyt.

A lépésre néhány nappal az ország új alkotmányáról rendezett népszavazás megkezdése után, illetve másfél héttel a tervezett parlamenti- és elnökválasztás előtt került sor. A voksolások célja a politikai és belbiztonsági helyzet stabilizálása a 2013 eleje óta káoszban és erőszakban őrlődő országban. Noureddine Adam elítélte a választásokat és azok elhalasztására szólított fel. Az általa uralt területeken aktivisták szerint fenyegetésekkel akadályozták a hétvégén kezdődött népszavazás lebonyolítását.

A Közép-afrikai Köztársaságban azóta uralkodnak kaotikus állapotok, hogy a Séléka 2013 márciusában megdöntötte a keresztény Francois Bozizé hatalmát, majd véres összetűzések robbantak ki a Séléka fegyveresei és a keresztények, mindenekelőtt az anti-Balaka milícia tagjai között. A harcokban mintegy ötezer ember vesztette életét. Mintegy 460 ezren menekültek a szomszédos Kamerunba, Csádba és Kongóba a belharcok elől, és hasonló számban vannak az országban belső menekültek.