Kirkukban felszámolták az Iszlám Állam támadását

Az iszlamista akció nyilvánvaló célja volt, hogy elvonják a hatóságok figyelmét a várostól 170 kilométerre délkeletre fekvő Moszultól, ahol a kormányerők nagy hadműveletbe kezdtek az IÁ fellegvárának számító település felszabadítására.

Pénteken Kirkukot több robbanás rázta meg, robbanómellényt viselő fegyveresek pedig összecsapást kezdtek a városközpontban kormányzati épületeknél és a város külterületén. Az IÁ szócsöve, az Aamák hírügynökség azt írta, hogy embereik követték el a támadást.

Hattáb Omer dandártábornok elmondta, hogy minden támadót megsemmisítettek, illetve azok magukat felrobbantották. A tartományi kormányzati negyed, ahol a leghevesebb támadások voltak, szombatra elcsendesedett.

Egyelőre nem tisztázott, hogy hány támadó vett részt az akcióban.

A dzsihadisták korábban arról számoltak be, hogy egy épülő erőműnél 13 munkást, közte négy iránit megöltek. Az egyik helyi tévé operatőrével orvlövész végzett.

Újabb városban csapott le az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam fegyveresei erohantak egy kormányzati épületet az északkelet-iraki Kirkukban, legalább tizenhat ember meghalt. Az IÁ szócsöve, az Aamák hírügynökség azt írta, hogy embereik követték el a támadást. Más források azt írták, hogy egy erőműnél történt öngyilkos merénylet. Szemtanúk arról számoltak be, hogy fegyveresek ütöttek rajta két rendőrségi épületegyüttesen, heves lövöldözés és robbanások hallatszottak a környékről.