Kis dzsihádhatározó - A féloldalas felvilágosítás veszélyei

A görcsösen polkorrekt felvilágosítási kísérletek még azokat is a terroristák karjaiba lökhetik, akiket eredetileg nem is érdekelt a téma.

"A dzsihád nem jogosít fel a szabad gyilkolásra" - többek között ez, a sok szempontból hasznos információkat közlő videó egyik fontos tételmondata.

A felvétel tömör, érthető formában mutatja be a dzsihád különböző formáit, különbséget téve a személyes kvalitások jobbá tételére irányuló lelki, és a fegyveres hitterjesztés, vagy védekezés eszközéül szolgáló katonai értelmezés között.

A cél maga, az iszlám kultúra e jelentős elemének bemutatása nem lenne haszontalan próbálkozás, de a baj ott kezdődik, hogy a félreértelmező, kifejezetten erőszakos interpretációkról már nem esik szó az összeállításban.

A videó leghatásosabb része, amikor egy fiatal muszlim lány beszél arról, neki személyesen mit jelent a dzsihád: a közösség hasznos tagjának lenni, türelmet gyakorolni, jobbá tenni önmagát, és kiállni másokért. És ezek a törekvések tényleg mind részét is képezik az iszlám kultúrájának, mára pedig a muszlim közgondolkodásban is inkább ezekre az etikai, morális dimenziókra helyeződött át a hangsúly.

Nem véletlen, hogy az Iszlám Állam és az olyan szövetségesei, mint az Al-Nusra Front, vagy a Harakat al-Sham, épp azokkal a muszlim hittudósokkal és hitszónokokkal végeztek tömegesen, akik ezen eszmék terjesztésének szentelték életüket.

Viszont súlyos felelőtlenség nem felhívni a figyelmet arra, hogy a terrorista szervezetek pont ezeknek az ideáknak az eltérítésével vonzzák magukhoz az európai kultúrában helyüket nem találó, beilleszkedni nem tudó, első-, másod-, vagy harmadgenerációs bevándorló fiatalokat, és ezeknek az erényeknek a hangsúlyozására épül az ISIS legújabb propagandafilmje is.

Arról már nem is beszélve, hogy a törekvés a szövetségi intézmény eléggé elfuserált kezdeményezéseinek sorába illeszkedik, melyek legutóbbi darabja épp arról győzködte a célközönséget, hogy Mohamed tulajdonképpen az első feministák egyike volt, és a bevándorlókhoz kötött nők elleni támadások csak a "szexista és nőgyűlölő nyugati kultúra" kitalációi.

Persze érthető, hogy a sikertelen integrációval nem szívesen hencegnek a hivatalos szervek, csak az a baj, hogy ez az anyag épp egy vonzóbb alternatívát kínál azoknak a kiábrándult, talajvesztett fiataloknak, akikre az ISIS most utánpótlásként tekint, és akik a legkülönbözőbb úton-módon, tömegesen áramlanak Szíriába.

[fb_pages_codes:immigration]