Akár 20 milliárdos mínusszal is kezdheti a jövő évet a főváros

Akár 20 milliárdos mínusszal is kezdheti a jövő évet a főváros

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a főváros pénzügyi helyzetéről beszélt a Népszavának adott interjúban.

A pénzügyi-gazdasági ügyekért felelős városvezető elmondta, ebben a hónapban még pluszban volta főváros, de a BKV-nak hamarosan utalni kell a 22 milliárdot, hogy fizetni tudja az energiaszámlát és a munkabért.

Várhatóan 15-20 milliárdos mínusszal zárjuk az idei évet és indítjuk az újat. 2023-ban amellett, hogy továbbra sem lesz pénz az utak, hidak, ivóvízhálózat rekonstrukciójára, a napi szintű működés is forráshiányos lesz. Erre nehezedik rá az energiaár kockázata, hiszen ma senki nem tudja megmondani, hogy mennyit kell majd fizetni az áramért, a gázért vagy a benzinért. A most benyújtott költségvetés arra jó, hogy elindulhassunk, de azt nem látni, meddig jutunk el.

Kiss Ambrus felidézte, már az előző évi költségvetésben is azt írta, hogyha nem változik semmi, akkor veszélybe kerül az önkormányzati közszolgáltatások működése. Erre jött még rá a háború és az energiaválság.

Most ott tartunk, hogy az állami közlekedési normatíva 12 milliárdos lapját már felfordítottuk, hiszen a támogatási szerződést már aláírtuk, de a pénz még nem érkezett meg” – folytatta. A beruházási hitelkérelemhez még nem kapták meg a kormány jóváhagyását, pedig már ebből igazából elköltöttek 14 milliárd forintot. Nem jött még válasz a kormánytól a BKV 14 milliárdos energiakompenzációs igényére sem, és nem kapták meg a Lánchíd rekonstrukciójára ígért 6 milliárdos támogatást sem, „holott a kormány azt ígérte, hogy a felújítás végén fizetnek. A főváros várhatóan még idén kifizeti két utolsó számla egy részét, de a pénz nincs itt.

A főpolgármester-helyettes kitért a kukások munkabeszüntetésére is. Kiss Amburs azt mondta, örül annak, ha a munkavállalók képesek kiállni az érdekeik mellett, jó, hogy még nem veszett ki a társadalmi szolidaritás.

Maga a krízis megoldása persze fejtörést okozott. A minimálbér-, sem a garantáltbérminimum-emelés jövő évi mértéke egyelőre nem ismert, márpedig ehhez kötődik a fővárosi cégeknél adott emelés. Így egyelőre nem tudjuk, hogy mennyit költünk majd erre jövőre. Az energia- és gazdasági válság elleni alapba eddig 16 milliárdot tettünk, ebből kell teljesíteni a bérpolitikai vállalást, illetve a megnövekedett energiaárak kompenzációját. 

A költségek emelkedése miatt várhatóan emelkednek a temetési költségek, de a szociális intézmények térítési díj rendeletén nem szeretnének változtatni.

Az étkezési díjaknál csak a nyersanyagnormát emeljük, a térítési díjat nem. A sok éve változatlan temetői hatósági árakhoz viszont hozzá kell nyúlnunk, erre már készült is egy javaslat, amely volt a Fővárosi Idősügyi Tanács előtt is. A jövő heti közgyűlés szavazni fog erről is. A Tiborcz-adóként emlegetett értékalapú ingatlanadót január elsejétől vetette ki a főváros. Az iparűzési adó esetében már nincs hová nyújtózkodni, hiszen a maximális 2 százalékot szedjük be. A városnak ez a legnagyobb saját bevétele, az idén a 75 százalékát teszi ki

- mondta Kiss Ambrus.

A főpolgármester-helyettes közölte, más városoktól eltérően nem zárják be a fővárosi fürdőket, mert rentábilisan működnek.