Kiszámolták mennyit bukik az állam Rogán letelepedési kötvényein

Míg az országnak már évek óta csak hatalmas buktát termelnek a letelepedési kötvények, addig a közvetítőcégek több mint 80 milliárdot kaszáltak.

Mostanáig 5-6 milliárd forintjába került az adófizetőknek a Rogán Antal által kitalált, 2013-ban bevezetett újfajta állampapír mesterségesen fenntartott magas kamata – írja a Népszabadság.

A lap közgazdászok segítségét kérte, és kiszámolta, hogy mennyivel került többe a letelepedési kötvények eladása, mintha az állam a piacokról szerzett volna hitelt.

A kezdeti időkben azért még az állam is nyert a bolton, a kötvény kamatának 1,5 százalékkal kisebbnek kellett lennie, mint a piaci kamat. Így olcsóbban jutott hitelekhez, ám azóta nagyot fordult a kocka. A kamatok ugyanis beszakadtak, idén akár már 0,5 százalék körül is adtak euróhitelt, míg a letelepedési kötvényre az állam 2,46 százalékos kamatot garantál. Tehát nem nehéz kiszámolni, hogy az állam már évek óta bukik a bolton, a Népszabadság becslése szerint júliusig úgy 17,4 millió euró, több mint 5 milliárd forint volt a veszteség.

Csak a közvetítő cégeknek jó

Persze ez nem mindenkinek rossz üzlet, a Rogán Antal által helyzetbe hozott közvetítő cégek rengeteget kaszálnak az bolton. A letelepedési kötvény bevezetése óta az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint összesen 33,6 milliárd forintnyi kamatjövedelme volt a cégeknek.

A legtöbbet az a két, adóparadicsomban bejegyzett offschore hátterű cég bonyolította, amelyekben érdekeltek a Rogánnal jó viszonyt ápoló a miniszterelnöki főtanácsadó, Habony Árpád, barátai és üzlettársai is. A közvetítői díjakból 80 milliárdnál is többet kaszáltak eddig.

Költői kérdés ezek után, hogy vajon miért kell akkor ezt a veszteséges üzletet tovább erőltetni az állam részéről. A választ persze mindannyian tudjuk...