Kitől és miért kapott egy Puskás-mezt Ferenc pápa?

Kitől és miért kapott egy Puskás-mezt Ferenc pápa?

Az MTI beszámolója szerint a Budapestre érkező Ferenc pápát katonai tiszteletadás mellett egyházi és állami delegáció fogadta, de a jelenlévő diákseregről nem tettek említést. Különböző - jellemzően sporttal foglalkozó - portálok beszámolójából derült ki az is, hogy a labdarúgást szerető egyházfő egy Puskás-mezt kapott ajándékba. Kis utánanézés után kiderült: Ferenc pápa látogatása egy katolikus kisiskola nagy napja volt.

Talán kevésbé köztudott hazánkban, de Ferenc pápa nagyon szereti a labdarúgást. Kedvenc csapata az argentin San Lorenzo, erről a pápasága első évében, Andrea Tornielli vatikanista szerkesztésében megjelent kiadványban olvashattunk először magyar nyelven (Andrea Tornielli: Ferenc pápa élete, eszméi, szavai. Szent István Társulat, Budapest, 2013 - a szerk.). 

Márpedig ha szereti a labdarúgást, akkor Puskás Ferencet bizonyára nem kell bemutatni a 84 éves egyházfőnek. A népszerű Puskás Öcsi 10-es számú Kispest meze a Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Budapest Honvéd FC és a Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület (KLTE) közös ajándéka, amit az iskola igazgatója, Géczy Árpád adott át a pápának, a felvételeken integető gyermekek pedig az iskola diákjai voltak.

Mint az a Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda honlapján és Facebook-oldalán is olvasható, a Spanyolországban csak Pancho néven emlegetett fenomén a 19. kerületi iskola diákja volt.

Puskás Ferenc maga is római katolikus volt, földi nyughelye a Szent István-bazilika altemplomában található. Karrierje csúcspontján a Real Madrid csapatában kergette őrületbe az ellenfél védőit, első két gólját a Királyi Gárdában éppen Ferenc pápa kedvenc klubja, az argentin San Lorenzo ellen szerezte...