Kiújultak a tüntetések az örmény fővárosban a hegyi-karabahi fejlemények miatt

Kiújultak a tüntetések az örmény fővárosban a hegyi-karabahi fejlemények miatt

A rendőrség a tiltakozások 26 résztvevőjét előállította.

Kiújultak a tüntetések Jerevánban, az örmény fővárosban péntek reggel, a rendőrség a tiltakozások 26 résztvevőjét előállította - közölte az örmény belügyminisztérium.

Az MTI azt írja:

A tiltakozók több utcát lezártak, de a forgalom a belvárosban zavartalan. Az őrizetbe vettek között van Andranik Tevanján ellenzéki vezető, aki csütörtökön az utcák eltorlaszolására szólította fel a tüntetőket.

Jerevánban a Hegyi-Karabah ellen január 19-én indított azerbajdzsáni hadművelet után kezdődtek a tiltakozások, a tüntetők a kormányépület elé vonultak, az ország vezetését és személyesen Nikol Pasinján miniszterelnököt téve felelőssé a fejleményekért.

Január 20-án az azerbajdzsáni védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz békefenntartók közvetítésével tűzszüneti megállapodás jött létre az azeri hadsereg és az ellene harcoló hegyi-karabahi örmény fegyveres alakulatok között. Szeptember 21-én az azerbajdzsáni Yevlax városban találkozó jött létre Baku és a hegyi-karabahi örmény lakosság képviselői között "a terület reintegrációjának megvitatására".

(Címlapkép: Örmény rohamrendőrök pajzsukat maguk elé tartva védik a kormányépületet az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadművelet" miatt tiltakozó tüntetőktől az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 20-án. A Hegyi-Karabah ellen szeptember 19-én indított 24 órás hadművelet során Azerbajdzsán fegyverletételre kényszerítette az örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár térség fegyveres erőit. Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója közölte, hogy Azerbajdzsán a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni. MTI/EPA/Narek Alekszanján)