Kivéreztetés: közel 400 dolgozó látja kárát, hogy a kormány nem utal Balmazújvárosnak

Kivéreztetés: közel 400 dolgozó látja kárát, hogy a kormány nem utal Balmazújvárosnak

Az orbáni intézményrendszer mindent megtett azért, hogy mára a város teljesen fizetésképtelenné váljon. Holott októbertől már fideszes polgármester veszi át az városvezetést.

Politikai erőfitogtatás folyik Balmazújváros ellen, méghozzá a hatóságok asszisztálásával, és ennek elsődlegesen a város önkormányzati intézményi dolgozói és családjaik isszák a levét, akiknek a megélhetése van veszélyben, mert már június óta nem kapják meg a bérüket - közölte lapunkkal Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere.

De nemcsak ők, hiszen

a fizetésképtelenné válás további következményei már minden lakost érinteni fognak.

Emellett újabb több száz milliós visszafizetési kötelezettséget is ráterhelhetnek a városra a fizetések elmaradása miatt - tette hozzá.

A Közösen Balmazújvárosért Egyesület színeit képviselő Hegedüs elmondta, csaknem 400 dolgozó, és egy közel 18 ezres város érdekében hívja segítségül a média nyilvánosságát.

Jelenleg a város teljesen fizetésképtelenné vált, még több mint 100 milliós mínusz van az inkasszó miatt a számlán

- foglalta össze a probléma lényegét az ellenzéki városvezető.

A polgármester az előzmények tekintetében felidézte:

A kormány módosította a választások utáni átmeneti időszakra az önkormányzati törvényt, ami alapján – bizonyos feltételek megléte esetén – a polgármester önállóan hozhat döntéseket. Ennek köszönhetően június 10-én megszülethettek végre azok a rendeletek, amiknek blokkolása miatt megvonták az állami támogatás folyósítását. A helyi Fidesz feljelentést tett a meghozott rendeletek miatt, törvénytelennek tartva azokat. A Kormányhivatal törvényességi felhívást küldött, amit az önkormányzat megválaszolt, indoklásokkal alátámasztva a döntések törvényességét.

A Minisztérium a meghozott rendeletek ellenére nem folyósít, arra hivatkozva: megvárják a Kúria döntését. A Kúria elé viszont még nem került ez az ügy, így döntés sem lehet róla!

- rögzítette.

Ám a Kúria kimondta egy végzésben: a Minisztérium hivatkozási alapját a jog nem ismeri, így törvényellenes a támogatás visszatartása. Most a Minisztérium és a Kormányhivatal egymásra mutogat, de nem utalnak - mutatott rá Hegedüs.

Közölte, a helyzetet súlyosbítja a teljesen elkészült gázmotor projekt miatt – szintén törvényellenesen – kirótt teljes visszafizetési kötelezettség, aminek következtében 420 millió forintos inkasszóval sújtották a várost a választás másnapján, az azonnali jogvédelem megkérése ellenére.

Az ügyről részletesebb, időrendi összefoglaló előzményekkel, dokumentumokkal ezen az oldalon olvasható.

(Címlapkép: Facebook/Balmazújváros Hivatalos Oldala)