Kizáratnák a Fideszből a leköszönő paksi városvezetőt fideszes alpolgármesterei

Kizáratnák a Fideszből a leköszönő paksi városvezetőt fideszes alpolgármesterei

Paks polgármestere egy több mint 60 millió forintos jutalmat is tartalmazó közös megegyezéssel felmentette a főjegyzőt, ami felkavarta a kedélyeket, és a Fidesz helyi alpolgármesterei most a politikus pártból való azonnali kizárását kezdeményezik. Ráadásul a 36 havi illetményt egy összegben kapja, a február végéig járó 1,75 milliós havi bére mellé.

Paks két fideszes alpolgármestere Szabó Péter Fideszből való kizárását kezdeményezte, miután a hónap végén hivatalából távozó polgármester több mint 60 milliós jutalom mellett felmentette a főjegyzőt - adja hírül a Magyar Hang.

Bár az önkormányzati választáson Heringes Anita, az ellenzék jelöltje legyőzte Szabót, azért a polgármester még gyorsan szolgált egy kis meglepetéssel.

A múlt csütörtöki rendkívüli ülésen bejelentette, hogy Blazsek Balázs, a város főjegyzője közös megegyezéssel felmondott, noha megbízatása eredetileg 2025. február 25-ig szólt. Abban állapodtak meg, hogy mivel Blazsek több mint 33 évig volt főjegyzője a városnak, 36 havi illetménnyel távozhat.

Azonban az októbertől a polgármestert és testületi többséget adó Paksi Deák Ferenc Egyesület önkormányzati képviselője Barnabás István a rendkívüli ülésen azzal érvelt, hogy mivel közérdekű adatnak számít, fontos lenne kiderülnie, pontosan mekkora jutalmat ítélt is meg a fideszes politikus a jegyzőnek.

A képviselő számításai szerint Blazsek Balázs jutalomként 63 millió forintot, valamint havi 97 ezer forint költségtérítést és egy szolgálati autót is kap, amelybe tavaly 2,7 millió forintért tankoltak. Sőt, még az is kiderült, hogy a jegyző jövő év február 28-ig állományban marad, addig kapja 1 millió 750 ezer forintos havi illetményét is mindemellett.

Paks polgármestere erre úgy reagált, hogy az adatok nyilvánosan is elhangzottak, minden jogszerűen zajlott, illetve szerinte erkölcsi tekintetben is a legmegfelelőbben járt el, amikor a főjegyző jutalmáról döntött.

Helyi párttársai viszont nem így gondolták: Leber Ferenc és Szántó Zoltán, a város két fideszes alpolgármestere az eset után közleményt adott ki. Ebben az állt, hogy bár nem vitatják a főjegyző érdemeit, a jutalom mértékét és a jogviszony megszüntetésének időpontját nem tartják elfogadhatónak. Kifogásolták azt is, hogy nem vonta be a testületet a döntésbe, pláne most, hogy a gazdálkodásban Paks rendkívüli mértékű kihívással szembesült.

„A Fidesz paksi képviselőiként Szabó Péter polgármester úr döntését elfogadhatatlannak tartjuk, miután az szembe megy a Fidesz önkormányzati politikájával. Ilyen súlyos döntést a képviselő-testülettel és a frakció tagjaival történt egyeztetés nélkül hozott meg, amely a Fidesz képviselőit is súlyosan terheli. Ezzel nem tudunk azonosulni, elfogadhatatlannak tartjuk, ezért kezdeményezzük a pártból történő azonnali kizárását”

– írták.

Ahogy azt mi is megírtuk, Paks a bevételeinek több mint egyharmadától esik el, mióta az Orbán-kormány egy július 31-ei rendelettel különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét. Így azóta annak az iparűzésiadó- és építményadó-bevétele Tolna és Bács-Kiskun vármegyékhez került át, ez pedig veszélyeztetheti a városba tervezett fejlesztéseket. Szabó Péter egyébként erre reagálva nem győzte aláhúzni, hogy támogatja a döntést.

(Címlapkép: Szabó Péter - Facebook)