Putyint mintázta meg Kolodko Mihály a legújabb miniszobrán

Putyint mintázta meg Kolodko Mihály a legújabb miniszobrán

Az ungvári születésű street art szobrászművész már eddig is nagy népszerűséget szerzett Budapest-szerte a gerilla módszerrel elhelyezett miniszobraival. Most azonban az orosz agresszió nyomán Kolodko Mihály alkotásával a 444.hu értékelése szerint a

világvárosok közül elsőként Budapestnek lett minőségi orosz-ukrán háborús emlékműve.

A 2016 óta Budapesten élő művész most a pici szobrocska alá tőle szokatlan módon egy nagy, kőből faragott ujjat helyezett el - jelzésértékű helyszínként - a Duna-parton, a Moszkva-sétányon.

Ennek tetején egyensúlyoz a mini bronz orosz hadihajó, melyet Putyin vezet. A hajó emlékeztet arra az orosz hadihajóra, amelynek a Kígyó-sziget védői az üzenték, hogy "húzzon el a f...ba".

A 444.hu megjegyzi, hogy a miniszobor vizuális drámaiságát - egyben szellemi lényegét - a léptékkülönbség adja: a pirinyó hadihajóhoz képest egészen gigantikusnak hat az egyszerű eszközökkel megformált kőujj. Csakhogy itt nem az orosz fél az óriási és hozzá képest az ukrán törpe, hanem pont fordítva. Kolodko mesés világában ez nem is meglepő.

Kolodko Mihályt nemcsak általánosságban, kárpátaljaiként érinti az orosz-ukrán háború, szülei és több rokona most is ott élnek a háborús agresszió sújtotta Ukrajnában.