Kongóban hétfőn megkezdték az ebola elleni oltási kampányt

Kongóban hétfőn megkezdték az ebola elleni oltási kampányt

Megkezdődött hétfőn az ebola elleni oltási kampány a Kongói Demokratikus Köztársaságban, csaknem egy héttel azután, hogy a vírus ismét megjelent az ország északkeleti részén - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO Twitter-bejegyzése szerint elsőként annak a matandai egészségügyi központnak a dolgozóit oltották be, ahol az első pácienst kezelték.

A kongói egészségügyi minisztérium február 7-én jelentette be, hogy ebolafertőzést azonosítottak egy páciensnél azután, hogy az illető elhunyt. A WHO szerint február 13-ig négy esetet azonosítottak, közülük ketten meghaltak. A negyedik páciens, akinél a fertőzés tényét hivatalosan megerősítették, a matandai egészségügyi központ dolgozója.

A kongói kormány november 18-án jelentette be, hogy véget ért a tizenegyedik ebolajárvány az országban. A járvány során 130-an fertőződtek meg, 55-en meghaltak, 75-en kigyógyultak a hivatalos adatok szerint. Az ezt megelőző, tizedik járvány során 2280 ember halt bele a kórba a WHO szerint.

Mindeközben az afrikai kontinens egy másik országában, az onnan távol eső, nyugat-afrikai Guineában bejelentették az ebolajárványt azután, hogy a vírus ismét megjelent az ország délkeleti részén található Gouécké nevű településen, amely nem messze található az ország második legnépesebb városának számító Nzérékorétól.

A járvány guineai halálos áldozatainak száma egy hétfői újabb elhalálozással négyre emelkedett - közölte hétfőn az Országos Egészségbiztonsági Hivatal (ANSS) főigazgató-helyettese, Bouna Yattassaye az AFP francia hírügynökséggel. A betegség hivatalos adatok szerint eddig hét embert fertőzött meg, a fertőzöttek és halottak valamennyien ugyanannak a családnak a tagjai.     Az első halálos áldozat egy gouéckéi 51 éves ápolónő, akinek a családtagjai jelent voltak a temetésén. Két fivére szintén meghalt, valamint egy idős nő, akiről nem közölték, hogy az ápolónő anyja vagy nővére. A 65 éves férj is fertőzött, őt Conakryban ápolják.

Egy nevének elhallgatását kérő civil szervezet szerint gondot jelent, hogy az ápolónőt megfertőző "zéro pácienst" nem azonosították, sem azokat, akikkel a férj Conakryba utazva kapcsolatba került.

A legsúlyosabb járvány 2013 decemberében részben Guinea erdős vidékéről terjedt el Libériába és Sierra Leonéba. A járvány 2016-ban ért véget, a mintegy 28 600 igazolt fertőzöttből több mint 11 300 halt meg, többségükben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Az ANSS megnöveli a kórházi kapacitásokat az ebolás betegek fogadására, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet pedig tapasztalt orvos, ápoló és logisztikai csapatot küld Guineába.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a kongói és guineai ebolajárvány rendkívüli éberséget igénylő regionális kockázatot jelent.

(MTI)