Konkrét válaszok és lépések nélkül

Még válaszra sem méltatja a Fidesz az Országgyűlés alalnökét, avagy, amikor meg kéne szólalniuk, hallgatnak mint a sír.

Alapvetően vannak olyan témák, amelyeket a parlamentáris demokráciákban nem interpellációkban szokás felvetni. Mikor a Kormánynak és az ellenzéknek egyeztetnie kell egymással, ugyanis túl nagy a tét ahhoz, hogy pártpolitikai versenyfutás legyen belőle. Demokratikusabb államokban ilyen a külpolitika, a védelmi politika, vagy éppen a nemzetbiztonsági kérdések - áll Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnökének közleményében, aki mint írja:

"Nemzetbiztonsági kérdésként tekintett a Snowden-botrány és a WikiLeaks hazánkat is érintő fejleményeire, ezért magánlevélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz még 2014. május 21-én, kezdeményezve egy új parlamenti vizsgálóbizottság felállítását annak érdekében, hogy kiderüljön végre: igaz az, hogy az Amerikai Egyesült Államok az Országháztól mintegy 400 méterre lévő Nagykövetségén, a hazai szolgálatok és hatóságok megkerülésével titkos megfigyelésre szakosodott "kihelyezett személyzet" működik, ahogy az megjelent a világsajtóban?"

Válasz, konkrétumok nélkül

Mint írja: a miniszterelnök helyett Pintér Sándortól kaptam egy válaszlevelet, a konkrét információk teljes mellőzésével. Tény, hogy új vizsgálóbizottság nem alakult, a megfigyelési/lehallgatási botrányról pedig elterelődött a figyelem. Miután két és fél évvel a levelem megírását követően sem rendelkezem információval, felszólítom a Kormányt, adjon tájékoztatást a nyilvánosság előtt az ügy részleteiről!