Kormányhű milíciák űzték ki a terroristákat az Iszlám Állam szirti fellegvárából

Rida Issza azt mondta, hogy az Egyesült Államok légi támogatását élvező, a líbiai egységkormányhoz hű haderő elfoglalta Szirt Gíza Baháríjá negyedét is, ahol a terrorszervezet harcosainak utolsó állásai voltak.

A líbiai fegyveresek egyelőre a terület biztosításán dolgoznak – tette hozzá. Az Iszlám Állam 2015-ben szállta meg a települést. Az ENSZ égisze alatt létrejött, nemzetközileg támogatott egységkormány hadereje, a Szirttől nyugatra fekvő Miszráta városból származó, úgynevezett miszrátai milíciák májusban indítottak támadást az IÁ ellen, Szirt elleni offenzívájukat az amerikai légierő augusztus 1. óta mintegy 470 légicsapással segítette.

Líbiai fegyveresek az utóbbi napokban arról számoltak be, hogy több tucat nő és gyerek hagyta el az IÁ utolsó állásainak számító épületeket a Gíza Baháríjá negyedben. A civilek jelenléte az egyik tényező, amely hátráltatta a líbiai erők előrenyomulását. Amennyiben Szirtet valóban teljesen visszavették az IÁ-tól, az hatalmas csapást jelentene a főként Irakban és Szíriában, de már ott is visszaszoruló terrorszervezet észak-afrikai terjeszkedésére.