Kormányinfó: a kaszinóknak is be kell zárniuk este 11-kor

Kormányinfó: a kaszinóknak is be kell zárniuk este 11-kor

Az orvosi bértábla és a családtámogatási rendszer újabb elemei voltak a csütörtöki Kormányinfó legfontosabb témái.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter részletesen ismertette az orvostársadalmat (és a hazai közvéleményt is leginkább foglalkoztató kérdést, az orvosok bérrendezését és az ehhez kapcsolódó módosításokat. Mint mondta, 11-12 féle jogviszonyban dolgozatnak jelenleg az orvosok, ezért nehéz egységesen megmondani, ki mekkora bérfejlesztésben részesül, de az átlagos béremelés mértéke 125 százalék lesz, emellett – fogalmazott –

fontos, hogy a hálapénzt ki tudjuk vezetni a rendszerből

Kiemelte, hogy a törvénymódosítás a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatára történt, továbbá hogy

a szakmával és az ellenzékkel is sikerült konszenzusra jutni.

Megszavazták: új jogviszonyba kerülnek az orvosok, lesz béremelés, büntetik a hálapénzt

Az Országgyűlés kivételes eljárásban döntött arról a törvényjavaslatról, amely bevezeti az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, és a többi közt egy új bértáblát alkot az orvosok számára, valamint módosítja a Büntető Törvénykönyvet, és büntethetővé teszi a hálapénzt. A parlament hétfőn kora délután döntött arról, hogy már kedden megszavazhatják az Orbán Viktor miniszterelnök által hétvégén bejelentett, elvileg az orvosbérek emelését célzó törvényjavaslatot.

A részletszabályokban lehetnek kisebb vitás kérdések – tette hozzá –, de azokat a törvény elfogadását követően lehet rendezni, a jogszabály ugyanis tizennyolc területen ad felhatalmazást a kormánynak rendeletalkotásra.

Több újságírói kérdés is vonatkozott a leginkább kifogásolt részre, a vezényelhetőségre, melyről a MOK úgy fogalmazott:

Katonák nem leszünk!

"Katonák nem leszünk" - A MOK élesen bírálta a kivételes eljárásban elfogadott orvostörvényt

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerda kora délután ismertette álláspontját a kedd délután a Parlamentben elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. A MOK szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni.

A kancelláriaminiszter kifejtette, ezt a kérdést is rendeletben fogják szabályozni, mely előtt egyeztetnek a MOK-kal is. Ismertette, rendkívüli helyzetekben lehet szükség ilyen intézkedésre, de

a józan ész szabályai szerint,

azaz nem fognak például soproni orvost Gyulára vezényelni.

A lakásépítések áfájának 5 százalékra csökkentését Orbán Viktor szerda este jelentette be, ezt Gulyás Gergely megerősítette azzal együtt, hogy Novák Katalin immár miniszterként további intézkedéseket terjeszt a kormány elé, melyről a jövő heti kormányülésen fognak tárgyalni. Ilyen lesz például a az építési engedélyeztetési eljárás egyszerűsítése is, illetve szeretnék elérni, hogy a parlament az október 18-i ülésnapon házszabálytól való eltéréssel tárgyalja és fogadja el a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló törvényt is.

A bankok igényeinek nagyjából megfelelnek az új moratóriumi szabályok, Z. Kárpát viszont „fékezett habzásúnak" tartja

A banki elvárásoknak többé-kevésbé megfelel az az intézkedés, melyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után. Mint arról beszámoltunk, lakossági ügyfelek esetén a gyermeket nevelő családoknál, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál, vállalati ügyfelek esetén ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, további hat hónappal meghosszabbítható a márciusban bejelentett hiteltörlesztési moratórium.

Gulyás Gergely a legutóbbi nemzeti konzultáció eredményeiről is beszámolt, ebből kiderült, a kérdőívet visszaküldők 83 százaléka a támogatja a maszkviselési szabályokat, 79-79 százalék egyetért a rendezvények korlátozásával, illetve a határzárral, 78 százalékuk a távolságtartással, 64 százalékuk a védekezési eszközök exportjának korlátozásával, 62 százalékuk pedig az idősek védett idősávjával.

Az RTL Klub felvetette, hogy az operatív törzstől egy hete hiába várják a választ arra, hogy az este 11 órai kötelező záróra vonatkozni fog-e a kaszinókra is. Gulyás Gergely válaszában azt mondta, az operatív törzs előterjesztése alapján a kormány ezt a kérdést is megtárgyalta, és úgy döntött,

a kaszinóknak is be kell zárniuk 23 órakor,

a rendelkezés pedig még a héten hatályba fog lépni.

Jobbik: kaszinókra, kártyatermekre is vonatkozzon a 23 órai zárás!

Felháborítónak tartja a Jobbik azt a kettős mércét, hogy maradtak olyan szórakozóhelyek, melyekre nem vonatkozik az este 11 órai kötelező záróra. A Beleznay Zsuzsanna és Nunkovics Tibor által jegyzett közlemény felhívja a figyelmet, hogy a kaszinókra és kártyatermekre ez a szigorítás nem vonatkozik.

Az Áder János 2022 márciusában megüresedő székére vonatkozó sajtóinformációkat a kancelláriaminiszter úgy kommentálta, más nevek is felmerültek, de Orbán Viktor miniszterelnök 2022. január 1-jéig nem hajlandó tárgyalni a személyekről.

Ugyancsak újságírói kérdésre Gulyás Gergely elismerte, a recesszió miatt

idén nyugdíjprémiumot nem fizetnek,

a nyugdíj-kiegészítés összege pedig egyelőre ismeretlen. (Előbbit 3,5 százalékos gazdasági növekedés fölött teszi kötelezővé a jogszabály, míg utóbbit az előzetesen becsült és a tényleges pénzromlás közti különbség miatt kell kifizetni a nyugdíjasok számára. – A szerk.) Felelevenítette viszont, hogy négy év alatt fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíj intézményét.

A kormányinfón szóba került Budapest nehéz anyagi helyzete is, melynek megoldására Karácsony Gergely újraindítási adó néven belengette az iparűzési adó fél százalékpontos emelését bizonyos árbevétel fölött. Ehhez azonban törvénymódosítás szükséges, mely a kormányzat egyetértése nélkül nem valósulhat meg.

Pénzügyi nehézségek a fővárosban, felmerült az újraindítási adó bevezetésének lehetősége is

Budapestnek idén 30 milliárd forintos nadrágszíjhúzást kell végrehajtania, két szűk esztendő jön, béremelések nem lesznek, fejlesztések sem igazán - írja a hvg.hu Karácsony Gergely a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott nyilvános prezentációjára hivatkozva. Növekedne a főváros mozgástere, ha csökkenne a szolidaritási hozzájárulás, vagy bevezethetnének egy ideiglenes újraindítási adót, de mindkettőhöz a kormányra van szükség.

Gulyás Gergely úgy vélte, a baloldali válságkezelés mindig adónöveléssel jár. A kormány és a főváros közti egyeztetések helye a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, mely a héten fog ülésezni – tette hozzá Gulyás.