Már Lázár is menekülőre fogja

A Fidesz kínos botrányai miatt ritkulnak a Kormányinfók?

Csütörtök, délután fél kettő. Minden valamirevaló szerkesztőség naptárában tollal előre be volt írva egész a parlamenti ülésszak végéig: Kormányinfó, melyből épp a múlt héten tartották a századikat. A héten azonban elmarad, és az mfor.hu úgy értesült, egyre ritkábbak lesznek Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János kancelláriaminiszter sajtótájékoztatói.

Pedig a hazai közélet üde színfoltja (volt) a csütörtöki banzáj, ugyanis a sajtó munkatársait nem is főleg a Kormányinfók alcímeként megjelölt Mit, miért tesz a kormány? kérdésre adott válaszok érdekelték. Sokkal izgalmasabb volt, hogy a két fideszes politikustól csütörtök délután bármilyen közéleti kérdésben lehetett kérdezni. Amire aztán vagy kaptak választ vagy nem, de még a legellenségesebb újságíró is elismeri, Lázárék többször a humorral sem álltak hadilábon.

A miniszteri sajtótájékoztatók rendszere 2015 tavaszán kezdődött, és eddig nem is nagyon volt példa arra, hogy elmaradjon. (Legfeljebb akkor, ha a kancelláriaminisztert külföldi útja akadályozta.) Most azonban másfél hónap alatt harmadszor is nélkülöznünk kell Kovács és Lázár döntéshozói ismertetőjét.

Az mfor.hu információ szerint tudatosan halogatják a miniszteri tájékoztatást. A portálnak kormányzati források úgy fogalmaztak, benne vagyunk a választási kampányban, ezért érdemes minél kevesebb felületet hagyni a pártpolitikai csatározások kibontakozásának. Márpedig kormányzati szakemberek szerint a Kormányinfók ebbe az irányba mozdulhatnának el az előttünk álló időszakban.

A lap Kovács Zoltánnál is érdeklődött, aki megerősítette a Kormányinfók ritkulását. Mint a kormányszóvivő fogalmazott, ebben az időszakban kevesebb aktualitás van, amiről be lehetne számolni, a hangsúly máshova – a politikára – kerül. Kovács szerint fontos és hatékony tájékoztatási forma a Kormányinfó, de mivel ebben a ciklusban kezdték el megtartani ezeket, eddig nem volt arról tapasztalatuk arról, hogy a ciklus vége felé hogyan, milyen rendszerességgel érdemes folytatni a tájékoztatást.

Valóban, a pártpolitikai csatározások már a Kormányinfó szereplőiig is elértek. Bár Lázár János láthatóan igyekszik elkerülni, hogy bármiféle botránnyal összefüggésbe hozzák, de Kovács Zoltán személye ad lehetőséget arra, hogy az újságírók kellemetlen kérdéseket szegezzenek nekik. Portálunk tárta fel például, hogy a kormányszóvivő debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre leadott disszertációja gyakorlatilag megegyezik azzal, amit a Soros György alapította CEU-ra adott le. (Utóbbira Kovácsnak azért volt szüksége, hogy a magyar mellett amerikai PhD-t is szerezzen.)

Kovács Zoltán versenyelőnye - egy disszertáció, két doktori fokozat

Kovács Zoltán a kormány szóvivőjeként az elmúlt hónapokban többször is élesen bírálta a CEU-t, többek közt azért, mert a Soros György által alapított egyetem versenyelőnyben van a többi felsőoktatási intézménnyel szemben, hiszen nem csak magyar, de amerikai diplomát is ad. A politikusnak korábban már szemére vetették, hogy maga is a CEU-n doktorizott, és amerikai PhD fokozatot szerzett.

Néhány napja pedig Nick Thorpe, a BBC tudósítója készített interjút a Kormányinfók rendszeres moderátorával. Kovács Zoltán bizony izzadt, mint ama bizonyos ősi mesterséget űző hölgy (nem a barlangrajzfestőre gondolunk) a templomban, és végül kénytelen volt azt is elismerni, hogy az úgynevezett Soros-terv létezését csak sejteni vélik, valójában azok csak a milliárdos spekuláns szövegkörnyezetből kiragadott, kontextus nélküli mondatai.

A Kormányinfók ritkulása tehát kevesebb lehetőséget ad arra, hogy közvetlenül a kormánytagoktól kérdezzünk, marad nekünk a sajtómunkatársak irányába nem mindig segítőkész Havasi Bertalan…