A kormány megpróbálja eladni a feleslegesen vásárolt, túlárazott lélegeztetőgépeket

A kormány megpróbálja eladni a feleslegesen vásárolt, túlárazott lélegeztetőgépeket

Azért vett túlárazott lélegeztetőgépeket a magyar kormány, mert a piaci helyzet kiszámíthatatlan volt és lényegében az „örültek, hogy kaptak” elv alapján vásároltak – derült ki a pénteki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából.

A minisztert arról kérdezte a 444, hogy miért vettek például 17 millió forintért olyan lélegeztetőgépeket, amiket Szlovéniában 12 millióért szereztek be, és még azt is olyan túlárazásnak találták, ami kormányválságot idézett elő. Gulyás Gergely válaszában azt mondta, a piaci helyzet szülte így a helyzetet, számukra csak a beszerzés biztonsága volt fontos, tehát lényegében úgy tűnik, a kormány nem foglalkozott azzal, mennyi pénzt kérnek tőlük egy-egy készülékért.

Az áron túl kitértek arra is, hogy miért vettek több mint 15 ezer lélegeztetőgépet, amikor Orbán Viktor miniszterelnök még a legrosszabb forgatókönyv esetére is 8 ezerrel számolt.

A miniszter azzal magyarázta a túlvásárlást, hogy nem lehetett megbízni a beszállítókban, ezért egészen addig rendelték a gépeket, amíg nem érkezett meg Magyarországra elég belőlük. Mivel a beszállítók „sajnos” mégis teljesítették a kéréseket, a fennmaradó több ezer feleslegesen megvásárolt gépet megpróbálják eladni – árulta el a miniszter.

A kormányinfón az újságírói kérdések során érintették a koronavírus-tesztek finanszírozási kérdését is, Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy aki külföldről érkezik Magyarországra annak saját költségén kell majd tesztet végeztetnie –rögtön kettőt-, viszont aki hazai fertőzésekkel kapcsolatos kontaktkutatás miatt esik át tesztelésen, annak az állam finanszírozza a vizsgálatokat.

A Budapesten tartandó szeptember 24-i UEFA-szuperkupa mérkőzéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre, miszerint hogyan fogják szavatolni a 3-3 ezer külföldi látogatóval kapcsolatos biztonságot, a tárcavezető azt mondta, előzetes tervek szerint a szurkolók két negatív koronavírus-teszt birtokában szállhatnak fel a repülőre, leszállást követően még egy lázmérést végeznek rajtuk, majd egyenesen a stadionba szállítják őket, a mérkőzés után pedig vissza a repülőtérre.

Ezek azonban csak tervek, hiszen a hátralévő egy hónapban még sok minden történet, akár zárt kapussá is válhat a mérkőzés – mutatott rá.

A kormányinfón kérdéseket tettek fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adriai pihenéséről is, amit Szíjj László milliárdos közbeszerzés-guru jachtján töltött. Noha a sajtót továbbra is az érdekli, hogy egy miniszter hogyan kerülhet egy állami megrendelésekből meggazdagodó üzletember hajójára, Gulyás ugyanúgy kitérő válaszokat adott a kérdésekre mint személyesen Szijjártó, és csak azt ismételgette, hogy a családi nyaralás mindenkinek a magánügye.