Szijjártó Péter megszólalt: “sértették az igazságérzetét” a jachtozásáról megjelent írások

Szijjártó Péter megszólalt: “sértették az igazságérzetét” a jachtozásáról megjelent írások

Azt nem árulta el, miből fizette a pihenést.

Szijjártó Péter jól megérdemelt pihenése után kedden megtörte a hallgatást és a 471. számú főút Debrecen és Hajdúsámson közötti szakaszának átadási ünnepségén szólalt meg először nyilvánosan, azóta, hogy az Átlátszó múlt kedden családja körében lefotózta őt a milliárdos vállalkozó Szíjj László mintegy hat milliárd forintot kóstáló luxusjachtján, miközben Facebook-oldala tanúsága szerint éppen az irodájában, öltönyben, a telefonjával a kezében tárgyalt a minszki helyzetről.

A hvg.hu tudósítása szerint az eseményen a külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, “megjelentek olyan írások, amelyek az igazségérzetemet némiképpen sértették”, majd hozzátette, hogy “az életem egy nyitott könyv, ez azért van, mert a munkával fenntartott idő 100 százalék.”

Szijjártó szerint ugyanez viszont nem igaz a családi életére és a családi vakációjára, a jahchtozást ennek tartja. Mindenkit arra kért, hogy ezt tartsa tiszteletben, munkáról ezután is minden információt meg fog adni. "Nálam a jogszabályok tiszteletben tartása nem szezonális kérdés, abban biztosak lehetnek, hogy a rá vonatkozó jogszabályokat a közéletben és a magánéletben is tiszteletben tartom" – mondta a külügyminiszter. Kiemelte, nála „kicsit vonal alatti”, hogy 6 és 9 éves gyermekeiről fürdőgatyában nyugodtan lehet sunyiban készített képeket publikálni, de ezzel együtt tud élni.

Hogy miért éppen Szíjj László jachtján töltötte a nyaralását, a miniszter azt felelte: “a családi vakáció a magánélet része”, majd hozzátette azt is, hogy “a jogszabályok tiszteletben tartása nem évszak kérdése, a magánélet védelméhez fűződő jogok pedig engem is megilletnek”.

A lap kérdésére, hogy miből fizette ki a jachton töltött időt, nem válaszolt a miniszter, ahogyan ez idáig a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem osztott meg semmilyen információt azzal kapcsolatban, hogy Szijjártó mennyi ideig vagy milyen alapon használta a hajót.