Németország - kéthetes otthonmaradással kerülhető el az intenzív osztályok összeomlása

Németország - kéthetes otthonmaradással kerülhető el az intenzív osztályok összeomlása

Tíz-tizennégy napos kijárási korlátozásra van szükség Németországban a koronavírus-járvány harmadik hullámának megfékezéséhez, jelentette ki szombaton Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

Spahn és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler már pénteki közös tájékoztatójukon figyelmeztettek: a következő hetekben teljesítőképessége határára érhet az egészségügyi ellátórendszer a SARS-CoV-2 vírus új változatainak terjedése, valamint a napi új megfertőződések gyarapodása miatt, adta hírül az MTI. 

Mint mondták, a harmadik hullámot megakadályozni nem lehet, csak fékezni, amihez azonban azonnali nagy erőfeszítéseket kell tenni az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedésektől a legújabb tesztelési technológiákon át a szigorú kijárási korlátozásig az ünnepek alatt, amilyet tavaly húsvétkor már bevetettek a járvány első hullámában. A miniszter mostani nyilatkozata szerint a húsvétot követő egy hétben is szükség lesz még a szigorú kijárási korlátozásokra.

Spahn előtt néhány órával nyilatkoztak az ügyben intenzív osztályon dolgozó orvosok is, ők azt mondták: csak

kéthetes szigorú otthonmaradással kerülheti el a társadalom, hogy a kórházak intenzív osztályai összeomoljanak a teher alatt.

Christian Karagiannidis, az intenzív és sürgősségi orvoslás németországi szövetségének elnöke egy interjúban azt tanácsolta a politikusoknak, hogy egyelőre vessék el mindenféle nyitás tervét, "ne hagyják cserben a kórházi személyzetet".