Nem látja szükségét a negyedik oltásnak a mostani szezonban az NNK szakértője

Nem látja szükségét a negyedik oltásnak a mostani szezonban az NNK szakértője

Most éppen a járvány lecsengő időszakában vagyunk Dr. Páldy Anna szerint.

A koronavírus elleni negyedik oltással kapcsolatban "nem tiszta a kép", de a nemzetközi álláspont az, hogy most, ebben a kora nyári szezonban nem szükséges általánosan a negyedik oltás felvétele - fogalmazott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértője, Dr. Páldy Anna. Hozzátette, hogy ez az álláspont ősz előtt szerinte aligha változik.

Az NNK szakértője azért sem látja egyelőre szükségesnek a vakcina negyedik dózisát, mert most éppen a járvány lecsengő időszakában vagyunk. Páldy Anna az Infostart szerint az M1-nek arról is beszélt, személy szerint reméli, hogy a nyár járványmentes lesz. Azt viszont, hogy mi lesz ősszel, szavai szerint "meglátjuk", a nyár örömeinek azért most majd lehet hódolni.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nem tűnt el a járvány teljesen, főként a kockázati csoportokba tartozóknak kell vigyázni, de a kórházi felvételi adatok és a súlyos esetek száma is csökken. Jellemzően még továbbra is az omikron variáns fertőz - szögezte le.

Ismeretes, az NNK kedden közölte a legfrissebb adatokat a koronavírus örökítőanyagának szennyvízmintákban mért koncentrációjáról, s ezek alapján számottevő csökkenés Kecskeméten, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szekszárdon és Szolnokon figyelhető meg, míg a városok többségét stagnáló tendencia jellemzi; emelkedés pedig csak Zalaegerszegen tapasztalható.

NNK: tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján. Azt írták, a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban további csökkenést mutat.