Ingyenes tesztelést követel az ellenzék

Ingyenes tesztelést követel az ellenzék

Orbán Viktor láthatóan ismét a magyar érdekek, a magyar emberek ellenében foglalt állást.

- jelentette ki Varjú László, a DK képviselője.

Szerinte a miniszterelnöknek nem fontos sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a gazdaság, ellenkező esetben lenne mód ezeket a területeket megvédeni széles körű ingyenes vírusteszteléssel. 

Először is fizetik az emberek a társadalombiztosítást, az adónkból finanszírozzák a tesztelést és még kis is fizettetnek 19.500 forintot mindenkivel, aki tesztelné magát.

- mutatott rá Kunhalmi Ágnes a tesztelés költségeire.

Az MSZP képviselője úgy vélte, az ingyenes tesztelések költsége 50 milliárd forintba kerülne, de még mindig olcsóbb, mint bedőlő ágazatokat finanszírozni, illetve kipótolni a költségvetésből. 

Minden egyes embernek joga van az ingyenes teszteléshez!

- jelentette ki, Demeter Márta.

Az LMP képviselője szerint már a fiatalok és a gyermekek között is egyre több a fertőzött, ezért nagyon fontos az ingyenes tesztek elvégzése. 

Én a frankfurti repülőtéren estem át a tesztelésen, 10 perc alatt meg volt, és nem került semmibe. Tehát látszik, hogy meg lehet ezt csinálni, ha meg van hozzá a politikai akarat.  

- mondta Cseh Katalin.

A Momentum EP képviselője szerint lehet a kormánynak erre azt mondani, hogy ez drága, de ennél sokkal drágább, ha összeomlik a gazdaság. Ezért szólítják fel a kormányt, hogy tegye lehetővé az ingyenes tesztelést. 

Nehéz helyzetben van az ország, nehéz helyzetben vannak az emberek, hiszen a járvány első hulláma felemésztette a tartalékokat. 

- közölte Szilágyi György. A Jobbik alelnöke szerint a kormány magára hagyta az embereket, nem pótolta megfelelő módon a kieső béreket, a családokra hárította a védekezés megannyi költségeit. 

Orbán Viktor büszkén mondta, hogy 19.500 forint lesz a tesztelés. Egy kormánynak az lenne a feladta, hogy minden eszközzel segítse az embereket járvány idején. Egy négy tagú család kétszeres tesztelése 156 ezer forint. Tehát egy minimálbéren foglalkoztatott család közel egy havi bére a koronavírus teszt elvégzése. Ezért is követeljük a kormánytól, hogy tegye ingyenessé a tesztelést és terjessze ki minél szélesebb körben, hogy ezzel életeket mentsenek.

- tette hozzá Szilágyi György.

Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy a járvány első hullámának idején a kormány azt mondta, nincs szükség szájmaszkra, nincs szükség tesztek sokaságára, most pedig ennek éppen az ellenkezője zajlik, azzal a kiegészítéssel, hogy továbbra is fizetni kell a koronavírus tesztek elvégzéséért.

A Fidesz kormány miközben nem segít a rászorulókon, nem hajlandó a három hónapos bértámogatást meghosszabbítani, a bértámogatási rendszer minimálisan működik, eközben viszont megfizettetik ezt a drága tesztet.

- mondta a Párbeszéd politikusa.

Az ellenzéki képviselők szerint, az ingyenes tesztelés egyszerre segítene a koronavírus pontos megállapításában ami a járványügyi intézkedéseket gyorsítja, és legrosszabb esetben megelőzheti a gazdasági krízist.