UNICEF: a magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

UNICEF: a magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

A szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a koronavírus-járvány alatt – derült ki az UNICEF Magyarország országos reprezentatív felméréséből, amelyet a Publicus Intézet végezett 1000 fő megkérdezésével 2021 májusában.

A 3-18 éves gyerekeket nevelő szülőkre reprezentatív felmérés arra kereste a választ, hogy milyen hatással volt a járvány a gyerekek mentális egészségére, milyen hátrányokat okozott az otthonmaradás, az elszigeteltség, az intézmények bezárása, mennyire tudtak kapcsolatban maradni a kortársakkal és miben változtak a mindennapjaik.

Íme a legfontosabb megállapítások a szülők válaszai alapján:

  • Leginkább a 11-18 éves korosztály sínylette meg a pandémiát: alvásproblémákról, befele fordulásról és motiválatlanságról számoltak be a legtöbben.
  • A 11-18 évesek szüleinek 26 százaléka tapasztalta, hogy gyermekük figyelme könnyebben elterelődött, 25 százalék tapasztalta, hogy a gyermekük könnyen dühbe gurult.
  • A 7-11 éveseknél a szülők 54 százaléka tapasztalt valamilyen negatív tüneteket az otthon töltött idő alatt: például elkalandozó figyelmet, túlzott mozgékonyságot és engedetlenséget.
  • A legkisebbeknél, vagyis a 3-7 éves gyermeket nevelő szülők közel fele tapasztalta a fenti negatív hatásokat.
  • Minden korosztályban a szülők mintegy fele tart attól, hogy a gyermeke valamilyen tartós hátrányt szenvedett el: lassult az érzelmi és társas fejlődése, mozgásfejlődése, illetve lemaradt a tanulásban.

Nagyjából minden ötödik válaszadó nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem aggódik a pandémia esetleges káros hatásai miatt. Egy szűk kisebbség előnyét is látta a járványhelyzetnek, ők leginkább azt jelölték meg, hogy a bezártság hatására többet volt együtt a család. A többség számára a járvány miatt kialakult helyzet semmilyen előnnyel nem járt.

A szülők beszámolója szerint a 7-11 évesek mindössze 3 százaléka örült annak, hogy nem kellett iskolába járnia.

A kutatás arra is rámutatott, hogy az egyszülős háztartásokat nehezebben érintették a járvány mentális vonatkozásai, mint a kétszülős háztartásokat.

A pandémia nem múlik el nyomtalanul, negatív hatásai tartósak. Nem is kérdés, hogy a szülők, a pedagógusok, a szakemberek és a döntéshozók közös feladata és felelőssége a károk orvoslása. Mi nem csak egy diagnózist szeretnénk adni, arra hívjuk fel a figyelmet, hogy egy egész generáció kerülhet hátrányba, ha most nem nyújtunk segítő kezet

– mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője.