Új korrupcióellenes hivatal: nem kerültek be a Transparency International jelöltjei, de az OLAF-tól jön az egyik tag

Új korrupcióellenes hivatal: nem kerültek be a Transparency International jelöltjei, de az OLAF-tól jön az egyik tag

Hamar eredményt hirdetett az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság arról, hogy kik lesznek a tagjai annak a bizottságnak, amely kulcsszerepet játszik az új korrupcióellenes hivatal, az Integritás Hatóság vezetésének kiválasztásában. Összesen 33-an pályáztak – tudta meg a Népszava.

A Transparency International Magyarország jelöltjei közül senkit sem választottak be a testületbe.

Az előkészítés alatt álló Integritás Hatósággal, illetve a Korrupcióellenes Munkacsoporttal a kormányzat a korrupció elleni valódi harcot bizonyítaná, hogy hozzájusson a jogállamisági aggályok miatt visszatartott uniós pénzhez. 

Az új szervezetek létrehozásának fontos lépése volt az, hogy a kormányzati Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) kiírta azt a pályázatot, amelyen abba az Alkalmassági Bizottságba várták szakértők jelentkezését, amely majd kiválasztja az Integritás Hatóság vezetését, írja a lap.

Kedden ezzel kapcsolatban a Transparency International Magyarország bejelentette: Bod Péter Ákost, Jancsics Dávidot és Marschall Miklóst támogatja, hogy részt vegyenek az új korrupcióellenes hatóság létrehozásában. Szerdára viszont kiderült, hogy ők nem kaptak lehetőséget.

Az EUTAF ugyanis bejelentette, hogy

Halász Zsolt Ákost, Pataki Balázs Zoltánt és Tátrai Tündét bízta meg.

Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) Magyarország jogi igazgatója a döntésről így nyilatkozott a Népszavának: „Úgy látszik, az a tény, hogy a három jelöltet a TI ajánlotta, behozhatatlan hátrányt jelentett.” A most közzétett nyertesek közül a TI-nél csak Tátrai Tündét ismerik, vele együtt is dolgoztak korábban, felkészült szakembernek tartják őt a közbeszerzési jogterületen.

Dencső Balázs, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság vezetője azt mondta, a pályázatra határidőben 33 jelentkezés érkezett, melyből mind érvényesnek tekinthető.

A közzétett szakmai önéletrajzok szerint ők a nyertesek:

  • A 45 éves Halász Zsolt Ákos jogász, bankszakjogász. Korábban dolgozott az Alkotmánybíróságon, a Magyar Fejlesztési Banknál, a Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-nél, az Országgyűlési Biztos Hivatalában. 2010 után három évig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatói titkárságvezetője volt. 2013 és 2016 között az Európai Beruházási Bank alelnöki tanácsadójaként dolgozott. 2016 után két évig az Európai Beruházási Banknál a magyarországi finanszírozási ügyletek előkészítését támogatta. 2018-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Kar Pénzügyi, Jogi Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens.
  • A 48 éves Tátrai Tünde közgazdász, jogász a kilencvenes évek végétől 2007-ig dolgozott az akkori Miniszterelnöki Hivatalnál több beosztásban, legutoljára jogi és közbeszerzési tanácsosként. 1997 óta egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékén tanít.
  • Az 53 éves Pataki Balázs 20 éve az Európai Bizottság (EB) tisztviselője, jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon foglalkozik az intézmény vizsgálati feladatainak rendszeres ellenőrzésével. Az adóügyi szakértő korábban az EB adóügyi főigazgatóságán, illetve jogi szolgálatánál dolgozott. Pályáját Budapesten a KPMG-nél kezdte, majd egy ügyvédi irodában vállalt munkát, mielőtt 2002-ben az Európai Bizottságban kapott állást.

Mint szeptember elején megírtuk, egy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból derült ki, hogy a kabinet egy korrupcióellenes hatóság és egy korrupcióellenes munkacsoport felállítását írja elő. A lépés nem titkoltan a Magyarország ellen az Európai Bizottság által, az uniós források kezelésével kapcsolatos problémákra irányuló, úgynevezett jogállamisági eljárás lezárását szolgálná.