Kósa Lajos, mint egyszemélyes határőr

A lap keddi számában idézte az országgyűlési képviselőt, aki a déli határ védelmének szigorításáról kifejtette: a javaslat arról szól, hogy Magyarország Szerbiát egy biztonságos harmadik országnak tekinti. Ha valakit fenyegetettség ér abban az országban, ahol lakik és Szerbiába megy, akkor ott kell neki menedékjogot kérnie. Szerbiában ugyanis senkinek nem fenyegetik az életét - mondta a politikus, aki minden bizonnyal megfeledkezett az elszakított területen élő nemzettestvéreinkről, például a temerini fiúkról. 
Persze, a Trianont ünneplő kormánypárti képviselőktől mi más várható el?!
 
Azt is hangsúlyozta: ha valaki Szerbia felől jön Magyarországra, már nem lehet menekült, csak illegális határátlépő. A magyar hatóságok tehát mindenféle vizsgálat nélkül Szerbiába visszatoloncolhatják, mert Magyarország nem jogosult a menekültkérelmét elbírálni. (Ez persze jól hangzik, ha nem lennénk az Európai Unió tagja, de emlékezetünk szerint egy Fidesz nevű párt is a csatlakozás mellett kampányolt...).
 
Az alelnök emlékeztetett: az illegális határátlépők 99 százalékát a magyar határőrizeti szervek elfogják, de a jelenlegi jogszabály szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarország területére lépjenek – került némi önellentmondásba magával az országgyűlési képviselő.