Kövér László szívén viseli a bélyeggyűjtők sorsát

Legalábbis erre utal, hogy 3,2 millió forintot adományozott több egyesületnek is.

Az Országgyűlés elnöke, valamint a volt és jelenlegi köztársasági elnökök évente 73 millió forintot fordíthatnak adakozásra. a Blikk most megnézte, hogy Kövér László, Áder János, Sólyom László és Schmitt Pál kiket támogatott.

Az Országgyűlés elnöke november végéig 52 millió forintot osztott szét – derült ki a parlament honlapján található információkból. A Blikk számításai szerint az adományok 42 százaléka, közel 22 millió forint a határon túli magyarokat segítette, de a szabolcsi bélyeggyűjtőknek és két másik filatélia-közösségnek is jutott összesen 3,2 millió forint. 

Kövér emellett 600 ezer forintot ajánlott fel az országgyűlés fideszes alelnöke, Lezsák Sándor (69) által alapított népfőiskolának, de a büdzséből a helyi kormánypárti önkormányzati képviselő vezette Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesületnek is jutott 300 ezer forint.

Áder János az eddig elköltött 60 millió forintból egymillióval járult hozzá a hazai bélyeggyűjtők munkájához, ám az államfő 3,2 milliójának köszönhetően épülhet egy új istálló a kisfaludi vadasparkban.

"Köztársasági elnök úr jellemzően gyermekegészségügyi, gyermekjóléti, karitatív, egyházi és kulturális célú projektek megvalósítását segíti, amelyek az elnöki támogatás nélkül nem valósulhatnának meg" – fogalmazott a lapnak Áder hivatala.

Sólyom László volt államfő keretének nagyobb részéből két szervezetet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségét támogatja. Előbbi szervezet idén 23 millió forintban, utóbbi pedig 42 millió forintban részesült.

Schmitt Pál múltjából adódóan bőkezűen támogatja a magyar sportolókat, de eddig felhasznált 65 millió forintjából népdalénekesek és fogyatékkal élők is kaptak. Kövérhez hasonlóan Schmitt is számos egyházi közösséget támogatott, egy vajdasági plébánia működését például 3 millió forinttal segítette.