Közalkalmazottakon spórolna a fóti önkormányzat

Információink szerint a fóti képviselő-testület úgy döntött: zárolják a város közalkalmazottainak cafeteria keretének 50 százalékát.

Ez a város költségvetésében megközelítőleg 22 millió forintot jelent (a zárolások pedig összesen 80 milliót). Úgy tudjuk, hogy egészen addig zárolják a közalkalmazottak cafeteriájának összegét, amíg az átvilágítási bizottság nem végez a jelentésével.

Információink szerint a helyi Fideszben jelentős harcok dúlnak, úgy tűnik, hogy maga a polgármester sincs biztos helyzetben. A belső háború tényét erősíti, hogy decemberben a főépítészt rúgták ki, januárban pedig - igaz közös megegyezéssel - a jegyző távozott.

Úgy tudjuk, az önkormányzat testületi ülésén megjelent néhány közalkalmazott, akik hangos nemtetszésüknek adtak hangot a keret megkurtítása miatt, amire a fideszes pénzügyi bizottsági elnök csak annyit reagált:

ez egy adható juttatás

- magyarul visszavonható.

fghIgen ám, csakhogy információnk szerint van olyan közalkalmazott, akinek a nettó bérének 20-25 százalékát jelenti az elvonás. Merkwart Krisztián, Fót jobbikos képviselője szerint nem a közalkalmazottakon, nem a kisembereken kéne megspórolni a korábbi hibás döntéseket, nem az ő jogos juttatásaikkal kell rendbe rakni a város költségvetését. Bár a képviselő felszólalását hangos tetszésnyilvánítás is kísérte az ülésteremben, egyedül maradt ezzel, egyetlen képviselőként állt ki a intézményi dolgozók mellett.

A város jobbikos képviselője portálunknak elmondta: felháborító, hogy miközben korábban irreálisan sok pénzt adtak ki egyes beruházásokra, hogy decemberben kétszeresére emelték a saját tiszteletdíjukat (erről korábban mi is írtunk), aminek most nagy kegyesen öt százalékát zárolják.

Javasoltam, hogy olyan beruházásokat kellene előnyben részesíteni, amely erősíti a város önfenntartását, vagyis költségcsökkentő hatással jár a város pénzügyeire vonatkozóan.

Ehhez képest most a közalkalmazottakon akar spórolni az önkormányzat - mondta Merkwart Krisztián.