Közel 500 milliót szórt ki a Fidesz kormányközeli alapítványoknak az akkugyártól szenvedő gödiektől elvett adókból

Közel 500 milliót szórt ki a Fidesz kormányközeli alapítványoknak az akkugyártól szenvedő gödiektől elvett adókból

A kedvezmények között voltak olyan civil szervezetek, amelyek fideszes propagandakiadványokat gyártanak, vagy olyan rendezvényeket szerveztek, amelyeken a helyi fideszes politikusokat népszerűsítik.

Az Orbán-kormány 2020-ban alkotta meg „a különleges gazdasági övezet” fogalmat, ami lehetőséget teremtett arra, hogy eltérítsék a kiemelkedő árbevételű cégek helyi iparűzési adóját – idézte fel a Népszava. A lap most annak járt utána, hogy mi lett a sorsa annak a pénznek, amit a Gödön működő Samsung akkumulátorgyár nem a város kasszájába fizetett be, hanem a fideszes többségű Pest megyei önkormányzathoz.

Azért büntette a gödieket az iparűzési adó elvonásával, mert 2019-ben leváltották a korábbi, fideszes városvezetést.

Ezzel a törvénybe iktatott trükkel a Fidesz-kormány iszonyatos pénzekhez juttathatta a sajátjait, miközben csúnyán megvágta a Samsung szennyezésétől és zajától szenvedő gödieket.

Rengeteg pénzről van szó – emlékeztet a Népszava. A Samsung SDI több éve Magyarország második legnagyobb árbevételű cége a győri Audi mögött. A dél-koreai akkugyártó 2022-ben az 2021-es árbevételét megduplázva 1631 milliárd forint árbevételt mutatott ki, 2023-ban pedig már 2310 milliárdot.

A lap kérdésére a Pest megyei önkormányzat közölte, hogy a Gödről hozzájuk átcsatornázott iparűzési adóból 2020-ban 627 milliót forintra, 2021-ben 3,5 milliárdra, 2022-ben viszont „csak” 2,9 milliárdra tettek szert.

2023-ban 6,9 milliárd forintot zsebelt be a Pest megyei önkormányzat a gödiek életét megkeserítő Samsungtól.

A Fidesz kezében lévő megyei testület így négy év alatt csaknem 14 milliárd forinthoz jutott, amit saját belátásuk szerint osztottak tovább. Azt már nem kötötték az újságírók orrára, hogy mire ment el ez a hatalmas összeg.

A Pest Megye Közgyűlése által 2020-ban megalkotott támogatási szabályok értelmében településfejlesztésre, gödi útfenntartásra és -fejlesztésre, gödi zöld-fenntarthatóságra és civil támogatásra költhetik a pénzt. Ez utóbbira hét pályázatot írtak ki. A lap az adatok elemzésével arra jutott, hogy

Fidesz-közeli civil szervezetek gyakori nyertesei a pályázatoknak.

A civileknek kiosztható 2,4 milliárdból összesen több mint 460 millió forintot kaptak olyan civil szervezetek, amelyek fideszes propagandakiadványokat gyártanak, vagy olyan rendezvényeket szerveztek, amelyeken a helyi fideszes politikusokat népszerűsítik.

⚫ Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, 156,7 millió forintos támogatás: Az alapítvány exelnöke Benkovics Boglárka, Tuzson Bence igazságügyi miniszter egykori ügyvédbojtárja, jelenlegi elnöke Benkovics László, a Gödi Tükörkép főszerkesztője.

⚫ Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány, 57,3 millió forintos támogatás: Kammerer Zoltánnak, Göd jelenlegi, álfüggetlen, de valójában fideszes polgármesterének az alapítványa. A pénzből gyermeknapot és nyugdíjas karácsonyt szerveztek. Nagy buli lehetett…

⚫ Dunakanyar Média Alapítvány, 88 millió forintos támogatás: A fideszes 0627.hu kiadója.

⚫ Aktív Dunakanyar, két pályázaton is nyert: Az újbudai fideszes képviselő, Molnár László alapítványa falunapra és történelmi mozgókiállításra költötte a pénzt.

⚫ Jelen Vagyok Tehetséggondozó Egyesület, 63,6 millió forintos támogatás; Az alapítvány elnöke Tuzson Bence választási körzetének sajtószóvivője, Csabai Márk.

A napnál világosabb, hogy Kammerer Zoltán valójában Orbánék embere.

Tuzson Bence fideszes politikus beszédet mond Kammerer Zoltán, Göd álfüggetlen polgármesterének beiktatásán.

(Címlapkép: Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó polgármesteri beiktatásán a gödi Gróf Széchenyi Ödön parkban 2023. május 24-én. MTI/Kovács Tamás)