Orosz hekkertámadás: Reagált a külügyminisztérium és az ellenzék is

Orosz hekkertámadás: Reagált a külügyminisztérium és az ellenzék is

Ismeretes, a Direkt36 belső dokumentumokkal és háttérbeszélgetésekkel alátámasztott értesülése szerint orosz hekkerek legalább egy évtizede támadják Magyarországot, legfőképp a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium kommunikációs csatornáit.

Direkt36: Orosz hekkerek egy évtizede támadják a magyar külügy informatikai rendszereit

Orosz hekkerek legalább tíz éve támadják Magyarországot, legfőképp a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) - derül ki a Direkt36 legújabb oknyomozó cikkéből, mely szerint feltehetően orosz állami szervek állnak mindemögött legalább részben. Egy, a tényfeltáró központ birtokába jutott belső irat alapján még idén januárban is célzott támadások érték...

Eszerint orosz állami szervek állhatnak a kibertámadások mögött legalább részben, és a magyar külügy számítógépes hálózatát, belső levelezését, sőt még az államtitkokat továbbító védett hálózatot is feltörték a támadók. Amikor pedig Szijjártó Péter Szergej Lavrovtól átvette a Barátságért Érdemrendet, a magyar külügyminiszter már rég tudhatta, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték az általa vezetett minisztérium informatikai rendszereit.

Ennek nyomán a hvg.hu egyenesen a Szijjártó vezette külügyhöz intézett kérdéseket:

  1. "Hány olyan támadásról tudnak, amiről a Direkt36 írt?
  2. Miért nem tiltakoztak a támadások miatt az orosz félnél?
  3. Ha tiltakoztak az orosz félnél, akkor azt milyen formában tették?
  4. Milyen intézkedéseket foganatosítottak az ügyben? Indult-e belső vizsgálat annak feltárására, hogy kinek a hibájából nem sikerült az orosz kibertámadásokat elhárítani?
  5. Miért hallgatták el a közvélemény előtt a támadások tényét?"

Kampányhazugságokkal nem foglalkozunk.

– mindössze ezzel a kurta reagálással intézte el a külügyminisztérium sajtóosztálya a "válaszadást".

Az ellenzék a külügyminiszter lemondását követeli

Eközben viszont az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség is reagált a hazai sajtón végigfutó hírre. Keddi közleményükben azt írják:

"Szijjártó Péternek le kell mondania!"

A ma napvilágra került információk alapján az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban: az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez.
Ez nem történhetett volna meg, ha Orbán Viktor nem teszi orosz gyarmattá Magyarországot az elmúlt 12 évben – mindezt a „nem leszünk gyarmat” szlogen mögé bújva. Ez nem történhetett volna meg, ha Orbán Viktor a folyamatos szájkarate, a nem létező ellenségek elleni harc helyett valóbvan Magyarország érdekeinek védelmére törekszik

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy a kormányfő szerintük tudatosan szolgáltatta ki Magyarországot Oroszországnak, jelesül orosz kémek Budapestre telepítésével és a magyar kormány kibervédelmének szándékos leépítésével is.

Orbán Viktor ezért gátolja most is az egységes európai fellépést Oroszországgal szemben, Szijjártó Péter pedig ezért kapott kitüntetést Putyin jobbkezétől, Szergej Lavrovtól.

Az Egységben Magyarországért pártjai szerint Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról, mert úgy látják, nem állhat a Külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek.

Stummer János: Ha igaz az orosz kibertámadás, hazánk szuverenitása is sérült

Kedd reggel robbant a hír arról, a Direkt36 belső dokumentumok és háttérbeszélgetések alapján tárta fel, hogy orosz hekkerek legalább tíz éve támadják Magyarországot, legfőképp a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium kommunikációs csatornáit. Eszerint orosz állami szervek állhatnak a kibertámadások mögött legalább részben, és a magyar külügy számítógépes hálózatát, belső levelezését, sőt még az államtitkokat továbbító védett hálózatot is feltörték a támadók.

Az incidens kapcsán az Alfahír megkereste Stummer Jánost, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnökét, aki többek közt elárulta, szerda délelőttre összehívta a bizottságot, és a fideszesek jelezték már a részvételüket, de szerinte mindent el fognak követni, hogy a külügy rendszerének orosz hekkertámadásáról ne eshessen majd szó az ülésen.