Magyar külügy: Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat

Magyar külügy: Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat

Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat - közölte Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel, miután péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé.

Az Iszlám Dzsihád ellen indított Hajnalhasadás nevű izraeli hadművelettel kapcsolatban az államtitkár hozzátette:

nagyra becsüljük Izrael törekvéseit a terrorellenes küzdelemben és Magyarország sürgeti az EU-Izrael Társulási Tanács mielőbbi összehívását.

Az izraeli hadsereg vasárnap reggel jelentette be, hogy végzett az Iszlám Dzsihád terrorszervezet újabb parancsnokával Gázában. 

A terrorszervezet fejét, Hálid Manszúrt és két társát - köztük Manszúr helyettesét - légicsapással ölték meg a gázai Rafah városban. Az izraeli hadsereg szerint Manszúr volt az egyik szervezője a terroristák Izrael ellen intézett, több napja tartó rakétázásának, korábban pedig több terrortámadásban is részt vett.

Szintén vasárnap megszólaltak a légvédelmi szirénák Jeruzsálemben is. Hírügynökségek pedig - helyszíni beszámolókra hivatkozva - azt közölték, hogy robbanásokat is lehetett hallani. 

Izrael pénteken - több mint egy év viszonylagos nyugalom után - indította meg Hajnalhasadás nevű hadműveletét a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen, mert azok megtorlással fenyegettek egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjük, Besszám esz-Szaadi letartóztatása miatt. Az akcióban az izraeliek végeztek Tejszír al-Dzsabarival, az Iszlám Dzsihád parancsnokával.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint péntek óta 29-en haltak meg az izraeli hadműveletben, köztük hat gyerek. A sebesültek száma legalább 215. Izrael viszont azt közölte, hogy a gázai Dzsabalíja menekülttáborba csapódott rakéta - amely öt gyereket ölt meg - a terroristák eltévedt lövedéke volt.