Kvótabírság: nem paráztak be a visegrádi négyek

"Ez egy olyan zsarolás, amely sehová sem vezet" - jelentette ki a magyar diplomácia vezetője a visegrádi négyek és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón.
 
"Timmermans elismerte, hogy Brüsszel kényszerbetelepítést akar. A kényszerbetelepítés elfogadhatatlan, Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be az országunkba" - válaszolta az MTI kérdésére Szijjártó Péter, az Európai Bizottság alelnökére utalva.
 
Az Európai Bizottság (EB) szerdai javaslatát

  Cehország, Lengyelország és Szlovákia is elfogadhatatlannak tartja, és elutasítja.
 
Az EB javaslata "kellemetlen meglepetés számomra" - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. Kifejtette: a menekültek befogadását érintő uniós politika lényegi kérdésének módosításáról van szó, amelyet csak akkor lenne szabad előterjeszteni, ha abban egyetértés lenne. Ez azonban nem létezik. "Nem értem, miért kell visszatérnünk a régi vitákhoz. Ez szerencsétlen" - szögezte le Zaorálek.

"Nem vagyok biztos abban, hogy Brüsszel komolyan gondolja a javaslatot" - jegyezte meg Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter. Az ország belügyminisztere, Mariusz Blaszczak  még keményebben fogalmazott:

"Miféle elv ez, mely szerint egy adott államnak ki kell váltania azt, hogy nem fogad be menekülteket? Ennek semmi értelme."

Szlovákiának egyértelműen az az álláspontja, hogy a menekültek befogadása kizárólag önkéntes alapon történhet. "Bármiféle kvótarendszert elutasítunk" - mondta a szlovák külügyi államtitkár.