L. Simon László bejelentkezett a Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójára

L. Simon László bejelentkezett a Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójára

Július 2-án járt le a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázata, amire a fideszes képviselő,  L. Simon László is pályázik - írja a Mandiner.

A lapnak arról tudomása nincs, hogy van-e további pályázó, de azt a minisztériumi forrásuktól tudják, hogy a pályázók meghallgatása július 12-én lesz, ezt követően az új főigazgató augusztus 1-én áll munkába. Ha Kásler Miklós L. Simon Lászlót nevezi ki főigazgatónak, akkor L. Simonnak 30 nap áll majd rendelkezésére, hogy a parlamenti mandátumáról lemondjon, mivel a két pozíció összeférhetetlen. Ebben az esetben a helyére más listás jelöltet kell megneveznie a Fidesznek, de a múzeumok megújítása érdekében végzett miniszteri biztosi munkáját a főigazgatóság mellett is tovább folytathatja.

L. Simon szerint a nagy, látványos kiállítások rendezésének versenyébe a korábbi évekhez képes sokkal jobban kell beszállnia a Nemzeti Múzeumnak, másfelől vállalnia kell a komoly hazai és nemzetközi vitákat olyan kényes témák, történeti kérdések felmutatásával, amilyenekkel az elmúlt évtizedekben a múzeum vezetése nem mert komolyabban foglalkozni. Ennek kapcsán példaként emlegeti a Horthy-korszak, a Bethlen-kormány tevékenysége, a kuláküldözés vagy a kommunista rendszer egyházellenességének bemutatását.

L. Simon szerint a múzeum nem nélkülözheti az egyértelmű állásfoglalásokat, a tudományosan megalapozott, egyszersmind a széles közönség számára értelmezhető orientáló, identitásformáló szándékot.

Nem arról van szó, hogy átpolitizáljuk a múzeumi munkát, hanem hogy felkarolandó témákat, ügyeket szállítunk a kormányzati emlékezetpolitikának, illetve, hogy a kormányzat számára is fontos kérdéseket szellemileg előkészítjük. A tudományos diskurzus azért fontos, mert egy-egy téma alapos előkészítésével elkerülhetők vagy megelőzhetők az olyan emlékezetpolitikai kudarcok, amiket az elmúlt évtizedben számos esetben, pl. szoborállítások, újra temetések stb. kapcsán megélhettünk.

 - emeli ki a politikus.