L. Simon: nincs közöm a lovasberényi kormányüdülő új tulajdonosához

A fideszes politikust múlt hét csütörtökön – „a legnagyobb barátság ellenére” - mentette fel államtitkári pozíciójából Lázár János.

A miniszter indoklásként azt mondta: az L. Simon Lászlóra bízott műemlékvédelmi munka nincs elvégezve, neki - Lázárnak - pedig az a dolga, hogy azt elvégeztesse. L. Simon László a sajtóból értesült, hogy Lázár János kirúgta.

A Jobbik közleményben reagált a menesztésre: a párt szerint

„jellemző, hogy a miniszterelnök nem a számos korrupció-gyanús botránya (a teljesség igénye nélkül: ismerősöknek, barátoknak csorgatott közpénzek, állami földek felvásárlása, családi panziójának útfelújítása) végett váltotta le L. Simon Lászlót, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős államtitkárát, hanem a kormány saját luxusberuházása, a budavári építkezések jelenlegi állása miatt.”

L. Simon visszautasítja a vádakat

Hétfőn közlemény jelent meg a kormány honlapján L. Simon László a lovasberényi kormányüdülőről címmel. Ebben a menesztett államtitkár visszautasítja azt a sajtóban megjelent állítást, miszerint bármiféle közvetlen vagy közvetett köze lenne a lovasberényi kormányüdülő új tulajdonosához.

„Sem én, sem családtagjaim, sem a családom érdekeltségébe tartozó gazdasági társaság nem vásárolta meg a lovasberényi kormányüdülőt. Az újabb lejárató szándékú hecckampány abszurditását jól mutatja, hogy a Demokratikus Koalíció a nyilatkozatában balatonberényi kormányüdülőről beszél, és a sajtó jelentős, jól körülhatárolható része ezt is kontrollálatlanul átvette”

- olvasható a közleményben.

L. Simon azt is visszautasítja,

„azt a kormánypárti politikusokkal szemben egyre gyakrabban alkalmazott újságírói módszert, amikor bárki lejáratása, vagy néhány ezer plusz olvasó/kattintás elérése érdekében kérdésbe burkolt állítást jelentetnek meg médiumok anélkül, hogy azt a kérdést a publikálás előtt az érintetteknek eljuttatták volna, ezzel megfosztva őt a hamis vád tisztázásától”.

L. Simon szerint mindennek következménye, hogy „a hamis állítás” a kormánypárti politikusok lejáratására nyitott sajtótermékekben ellenőrizetlenül, a legcsekélyebb kritika vagy „a legalapvetőbb újságírói, etikai szabály betartása”, az érintett megkérdezése nélkül megjelenhet. A menesztett államtitkár azt is sérelmezi, hogy a másodközlőket az eredeti forrás későbbi korrekciója már kevésbé érdekli.

„Az újabb, nemtelen támadás kapcsán szeretném jelezni, hogy az olvasóit hazugsággal félrevezető sajtó önmagát teszi teljesen hiteltelenné, és ezzel éppen a demokráciákra jellemző ellenőrző funkciójáról mond le”

- áll L. Simon László közleményének a végén.

A menesztett államtitkár nem lesz földönfutó a kirúgása után: maradt neki temérdek földje hektáronként majdnem egymillió forint állami támogatással, egy panziója, és egy szintén földtulajdonos fitneszedző felesége. Egy parlamenti vita hevében a fideszes politikus azt találta mondani, hogy "Jobbik azért szervez tematikus napot a korrupció ellen, mert az fáj neki, hogy nem az övé a biznisz."