Szerényen, de nőtt a lakáseladási kedv májusban, főleg a Budapesten kívüli piac bővült

Szerényen, de nőtt a lakáseladási kedv májusban, főleg a Budapesten kívüli piac bővült

Májusban felélénkült a lakáseladási kedv: a múlt hónapban több mint 38 ezer eladó lakóingatlan jelent meg a kínálatban, ami 1 százalékos növekedés éves szinten; az ingatlanpiac keresleti oldalát továbbra is a bizonytalanság jellemzi – közölte az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője elmondta, hogy bár az 1 százalékos emelkedés szerénynek mondható, mégis idén ez volt az első hónap, amikor éves összevetésben több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Főként a Budapesten kívüli piac, azon belül is a községekben és a városokban bővült a friss kínálat: előbbiekben 13 százalékkal, utóbbiakban 9 százalékkal volt magasabb a feladott hirdetések száma, mint tavaly májusban.

Azt is kedvezőnek értékelték, hogy a lakáspiaci aktivitás az országban egyre nagyobb területet fed le. Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis a májusban feladott ingatlanhirdetéseknek 1762 település ad otthont, ami 11 százalékos növekedés éves szinten. Idén az év első öt hónapjában pedig 2500 településen jelent meg friss eladó lakóingatlan, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg.

Arra is kitértek, hogy egy eladásra kínált lakóingatlan-hirdetésre vetített érdeklődések száma áprilishoz képes 1 százalékkal csökkent, éves szinten azonban 9 százalékkal mérséklődött.

Balogh László a közleményben hozzátette,

havi szinten minimális csökkenésről lehet beszélni, de éves szinten még nem kapaszkodott vissza a kereslet.

Ennek továbbra is a bizonytalanság az oka, a gyorsuló infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, továbbá a háborús hatás elbizonytalanítja a vevőket.

Mint kedden megírtuk, tovább nőttek a lakbérek áprilisban: országosan és Budapesten egyaránt 2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Részletek cikkünkben:

Trendszerűen folytatódott a drágulás országszerte az albérletpiacon, a kínálat nem tart lépést a kereslettel

Tovább nőttek a lakbérek áprilisban: országosan és Budapesten egyaránt 2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com kedden közzétett lakbérindexéből. A bérleti díjak áprilisban országos szinten és a fővárosban is 2 százalékkal nőttek egy hónap alatt, éves összevetésben pedig az országos mutató 19 százalékos, a budapesti pedig közel 20 százalékos emelkedést mutat - derül ki a közleményben.