Lakossági fórumot tartanak a gödi Samsung-akkugyár környezetszennyezése miatt Vácon

Lakossági fórumot tartanak a gödi Samsung-akkugyár környezetszennyezése miatt Vácon

A dél-koreai cég üzemében születési rendellenességeket okoztak a veszélyes munkakörülmények. Ezért a szomszédos önkormányzat lép az ügy miatt, mivel elérhet Vácig is a gödi akkugyár levegőszennyezése.

A Samsung SDI gödi üzemének a közelmúltban nyilvánosságot kapott környezeti szennyezéséről tart lakossági fórumot Vác Város Önkormányzata – adta hírül a városvezetés. Ugyanis

születési rendellenességeket okoztak a szomszédos kisváros gyárának veszélyes munkakörülményei.

Mint ismert, februrárban pattant ki a hír, miszerint 88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte Göd levegőjét a dél-koreai Samsung gyára 2019 és 2022 között.

Az akkumulátorgyárban dolgozók pedig rákkeltő nehézfémekkel és mérgező anyagokkal a testükben távoztak a műszakból. A gyár vezetése azóta elismerte az üzemi balesetet, így a cég kártérítést fizetett annak a három nőnek, akiknek gyermekeinél vesét, húgyhólyagot és torkot érintő, veleszületett betegségeket fedeztek fel.

Elérhet Vácig is a gödi akkugyár levegőszennyezése

Tótváradi-Nagy Bence, Vác ellenzéki önkormányzati képviselője egy videóban fejtette ki, hogy

ez a súlyos szennyezés a váciakat is közvetlenül érinti, tekintve, hogy a város közigazgatási határától alig néhány kilométerre található a gödi gyár.

Elmondta, ezért a lakossági fórumot április 4-ére, csütörtökre, 18 órától hívták össze a váci Madách Imre Művelődési Központba.

(Címlapkép: A Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának főépülete Gödön 2017. május 29-én, a gyár nyitóünnepségének napján)