Lázadás tört ki, elmenekült az Iszlám Állam vezetője

Az offenzívában nagyjából 60 ezer fegyveres vesz részt, de az ISIS egységei egymást is lövik.

A televízió úgy tudja: a felkelés élén a moszuli Abu Uszmán áll, akihez hű erők korábban az Iszlám Állam négy létesítményét is megtámadták.

Al-Bagdadi felszólította a neki közvetlenül alárendelt elitegységeket, hogy törjék le a felkelést, és öljék meg az iszlamista rendőrség hét vezetőjét.

A helyi források szerint a város káoszba süllyedt az Iszlám Állam egymással ellenséges egységeinek összecsapásai miatt.

Az asz-Szumaríja szerint az iszlamista rendőrség egyik járművéből hangosbemondón azt hirdették, hogy al-Bagdadi Rakkába szökött, feleségét pedig őrizetbe vették. A felkelők bejelentették: "al-Bagdadi moszuli uralma véget ért".

Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőre virradóra jelentette be a Moszul felszabadítását célzó szárazföldi hadművelet kezdetét. Az offenzívában nagyjából 60 ezer fegyveres vesz részt, köztük - az asz-Szumaríja szerint - a hadsereg katonáin kívül terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is.

Az előrenyomulást az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légiereje támogatja.

Frissítés: merénylet a sereg ellen

Mintegy 70 iraki katona esett áldozatul az Iszlám Állam egyik öngyilkos merénylője támadásának Moszulnál - közölte hétfőn a Ria Novosztyi orosz hírügynökség a Firat kurd hírügynökségre hivatkozva.

A Firat szerint a támadás a Moszul ellen vonuló katonák konvoját érte a dzsihadisták iraki fellegvárától keletre lévő Balavat nevű falu mellett.