Lázár: a németek ránk akarják erőltetni az akaratukat

Lázár János a német kancellár bejelentésére reagálva, miszerint legalizálni kellene a bevándorlást, kijelentette: Németország saját akaratát rá akarja kényszeríteni Európára. 
Ha Németországnak lelkiismeret-furdalása van valami miatt, és bárkit be akar telepíteni, azt megteheti, de az nem lehet kötelező Magyarország számára 
- fűzte hozzá. 
 
A miniszter elmondta azt is: a kormány a szerdai ülésén arról döntött, hogy fenntartja a négy déli megyére vonatkozó rendkívüli eljárásrendet.
 
Lázár János megjegyezte: nem kívánja minősíteni, hogy Ausztria szögesdrótot helyezett el a szlovén határán, mert nem akar abba a hibába esni, mint az osztrák politikusok, akik szerinte "magas lóról tárgyaltak", megbélyegezték az országot és a miniszterelnököt a kerítésépítéskor. "Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az osztrák-magyar viszony, a hagyományokhoz híven - '48-at is belevéve - rendeződjön és erősödjön az együttműködés" - jelentette ki, ezért, mint mondta, nem fogják azokat az emberi jogi és európai értékeket számon kérni rajtuk, amelyeket ők kértek számon Magyarországon.
 
Arra a felvetésre, hogy egyes bevándorlók nem tudják elhagyni az országot, azt mondta: a miniszterelnök jelentést kért a kérdésben, így vizsgálják azt.
 
Lázár János megismételte: meggyőződése szerint a magyar határszakaszokhoz korábban irányított akcióban szállították a migránsokat, akiket felszereltek, tájékoztattak, s ezt valakinek finanszírozni kellett. Vannak, akiknek ez politikai program - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Magyarország álláspontja - amelyet az uniós csúcson is képvisel -, hogy semmi szükség nincs bevándorlókra.