Lázár János műkincskölcsönzőt csinálna az állami gyűjteményekből

Habony után a miniszter is szórakozna a magyar kultúrvagyonnal.

A Magyar Nemzet információi szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter Halász Jánossal közösen nyújtotta be az elképesztő javaslatot. Ennek lényege a következő lenne:

a jövőben a kulturális örökség védelméért felelős miniszter - vagyis épp maga Lázár János - javasolhatná, hogy az önkormányzati vagy állami közgyűjteményekben őrzött kulturális javakat, tehát jellemzően múzeumi műtárgyakat kinek adják birtokba hasznosítás céljából.

Teccikérteni?

Persze, mindezt csak "különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén", de "a versenyeztetés mellőzésével" lehetne lebonyolítani.

Szóval, a sarki fűszeres remélhetőleg nem vihet majd haza egy fain Csontváry-képet, hogy azzal dobja föl az előszobát a gyerek diplomaosztó-bulijára, de ha mondjuk a hírhedt műkedvelő, Habony Árpád kéri ugyanezt, akkor már rögtön roppant indokolt és teljesíthető lehet a dolog.

Hogy is van ez?

Jelenleg két törvény adta lehetőség van arra, hogy kivigyék a múzeumokból a műtárgyakat: egyik a kölcsönzés (meghatározott feltételek mellett), a másik, amikor a miniszter jelöli ki, hogy hol őrizzék vagy mutassák be a műtárgyat, "a széles körű hozzáférés céljait szem előtt tartva".

Most azonban egy harmadik, az előző kettőtől különböző célról van szó, bár a "haverok előtt való villogást" még nem sikerült megfelelően megfogalmazni.

A közgyűjteményekért felelős emberi erőforrások miniszterének, jelen esetben Balog Zoltánnak csak a véleményét kell kikérni, azonban arról nem szól a törvényjavaslat, hogy a véleménye kötné akár a kulturális örökségvédelemért  felelős minisztert, akár a tulajdonosi jogok gyakorlóját (állami tulajdon esetén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, önkormányzati tulajdon esetén az önkormányzatot).

A javaslat meglehetősen dagályos, de lényegét tekintve roppant egyszerű indoklása szerint leginkább azért van szükség a törvényre, hogy innentől fű-fa-virág kölcsönözhessen zavartalanul, homályosan megfogalmazott "hasznosításra" műtárgyakat a múzeumok gyűjteményéből.

A módosítás eredménye attól is függ, hogy mit tartalmaz majd a részleteket szabályozó kormányrendelet, amely ezek után gyakorlatilag tetszése szerint értelmezheti a "különös méltánylást érdemlő körülményt".

Az országgyűlés kulturális bizottsága már tárgysorozatba is vette a javaslatot, így nem sokára a parlament elé kerülhet, és bizonyára el is fogadják majd a módosítást, hiszen az nem igényel minősített többséget.

További részletek ITT olvashatók.

Nem csak Habonynak adott letétbe képeket a Szépművészeti, de ennek most vége

A Szépművészeti Múzeum vezetője egy sajtóbeszélgetés után újságírói kérdésre felidézte: 2010-ben született egy minisztériumi állásfoglalás, amely a letéti típusú kölcsönzéseknél nem tette kötelezővé a tárca jóváhagyását.A múzeum munkatársai ennek szellemében jártak el a Brand Labnek történő kölcsönzésnél is, ami hiba, de jóhiszemű hiba volt - jegyezte meg.