Lázár tanácsadója: rossz emlékeket ébreszt a turulmadár

Egy birtokunkba jutott levél szerint 2010-ben Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz akkori ügyvezető igazgatója, jelenleg Lázár János tanácsadója egy Kanadában állított turult ábrázoló emléktábla ellen kelt ki.

A leírtak szerint Zoltait az akasztotta ki, hogy az azon látható madárról lemaradt a kard, így nem tekinthető az ősi magyar mitológiából megismert alaknak, sőt rossz emlékeket ébreszt.

Mint az állásfoglalásban olvasható, a Mazsihisz határozottan tiltakozott az ellen, hogy az emléktáblát bármilyen közterületen elhelyezzék. Zoltainak az sem tetszett, hogy az emlékmű felállítója vitéz Soti Géza volt, mivel szerinte a vitéz szó szintén rossz emlékeket ébreszt bennük, hiszen állítása szerint 1944-ben és 1945-ben a vitézek közül többen is ártatlan zsidókat lövettek a Dunába. Zoltai szerint ezért azt is ki kell vizsgálni, hogy vitéz Soti antiszemita-e vagy sem.

"Amennyiben nem akarják szándékosan támogatni a Calgaryban működő Vitézi Rendet, haladéktalanul távolítsák el az emléktáblát a városi parkból. Mi Magyarországon soha nem engednénk, hogy az önök turuljához hasonló emléktáblát közterületen helyezzenek el" - írta Zoltai.