Orban észszerűtlennek nevezte Orbán Viktor brüsszeli politikáját

Orban észszerűtlennek nevezte Orbán Viktor brüsszeli politikáját

A Bloomberg című lap szerint óriási összeget bukhat a két ország, ha kormányaik továbbra is folytatják a vétó körüli botránykeltést. 

A lap szerint a két renitens állammal szemben álló "huszonötök" teljes mértékben elkötelezettek a jogállamisági feltételek rögzítése mellett. Éppen ezért már egy ideje a B-terven dolgoznak. A legvalószínűbb megoldás az, hogy a magyar és a lengyel kormányon kívül hoznak létre egy gazdaságösztönző csomagot.

Ehhez egy külön alapot hoznának létre, amelyből a másik 25 tagállam részesülne. Ez esetben viszont még inkább előtérbe kerülne Magyarország és Lengyelország EU-s tagsága és jövője. 

A másik terv az, hogy továbbra is készítik elő a csomagot, s ha sikerül megállapodni, akkor azonnal élesíthetik azt. Ha nincs költségvetés, akkor a korábbi zárszámokat kell alkalmazni, addig pedig, a magyar és a lengyel támogatások a sor végére kerülhetnek.

A lap rámutat, hogy Magyarország és Lengyelország a térségben is elszigetelődhet, hiszen a szomszédos országok sem értenek velük egyet. Még az Orbán-kormánnyal jó viszonyt ápoló Szlovénia is az Európai Unió oldalán áll, ami nem véletlen, hiszen az országot kőkeményen sújtó koronavírus-járvány miatt, nagy szüksége lenne az országnak a gazdaságélénkítő csomagra. 

A Le Monde című lapnak nyilatkozó román miniszterelnök azt üzente Orbán Viktornak, hogy álljanak el vétótól, s ha lehet ne beszéljenek a többi közép-európai állam nevében. 

Nehéz megérteni, miért nem értenek egyet azzal, hogy összekössék az európai alapokat a jogállamisággal. Minden európai országnak tiszteletben kell tartania a jogállamiságot. Az igazságszolgáltatás függetlensége, az igazságszolgáltatáshoz való beavatkozás nélküli hozzáférés, a korrupció elleni küzdelem normális Európában

- mondta el a véleményét Ludovic Orban, aki szerint teljesen ésszerűtlen Orbán Viktor brüsszeli politikája. 

Hozzátette, hogy Európa számára létfontosságú, hogy a lehető leghamarabb elfogadja és végrehajtsa az EU költségvetését és a helyreállítási tervet.