Lehullott a lepel! Kiderült, hogy mire utaznak a magyar autótolvajok

A legnépszerűbb a Volkswagen, majd a Toyota, ezeket követi a Ford, Suzuki, Renault és az Opel.

A civil kezdeményezés 2015-ös, a hozzájuk érkezett bejelentésekre alapozott statisztikái szerint a gépjárművek márkáit tekintve a jól ismert trend folytatódott,

a tolvajok körében továbbra is a legnépszerűbb a Volkswagen, majd a Toyota, ezeket követi a Ford, Suzuki, Renault és az Opel.

Hozzáteszik: ezek a márkák azért ennyire népszerűek, mert ezekből gyártmányokból fut a legtöbb hazánk útjain.

Például a Volkswagen, a Ford és Renault esetében nem csak a személyautókat, hanem a haszongépjárműveket is előszeretettel lopják, majd azokat szétbontva a feketepiacon értékesítik. A Toyota esetében akár személygépjárműről, akár haszongépjárműről legyen szó, a lap megjegyzi: "az orgazdák számára kínálkozó lehetőség az afrikai piacokon, egyben értékesíteni a kocsikat." Így Toyotákból gyakran a már kis értéket képviselő, leharcolt és öreg igáslovakat (Hiace, Hilux) is elkötik a tolvajok. A VW Transporter szériák hasonló cipőben járnak a T3 és a T4 sorozathoz tartozó lakóbuszok, kisbuszok, kisteherautók és platós haszongépjárművek vagy itthon, vagy valamelyik kelet európai országba élednek újra. A jármű állapota lényegtelen.

Pont a Hilux és a Hiace típussal kapcsolatban, egy tavalyi cikkben a totalcar.hu egyik külső szerzője jegyzi meg, hogy maga is járt olyan használt-autó telepen ahol háromszáz Corolla, Hilux és Hiace várta az afrikaiakat. A kereskedő mondta, hogy „a tálibok és a négerek vakon utalják érte a pénzt alku nélkül", „átfúrják a kasznit, és az alvázhoz rögzítik a géppuska állványt”. A Toyota az Iszlám Államban az egyik legnépszerűbb gépjárműtípus.

A Suzuki esetében kizárólag személygépjárműveket lopnak el a tolvajok, ez rögtön meg is látszódik ha a típusokra lebontott statisztikákat nézzük. Itt az első helyen Magyarország egyik legnépszerűbb autója a Suzuki Swift áll, a második helyre a VW Golf mellé feltornázta magát a Toyota Prius.

Budapestről érkezik az autólopási bejelentések majdnem 90 százaléka.