Lemondott Líbia kormányfője

Lemond Líbiában a nemzetközi közösség által elismert kormány vezetője; Abdalláh asz-Száni ezt maga jelentette be kedd éjjel egy televíziós interjúban.

"Lemondásomat hivatalosan vasárnap nyújtom be a törvényhozásnak" - közölte a miniszterelnök, aki egyszer már tavaly is a távozás mellett döntött, de akkor meg is gondolta magát. Mostani bejelentésének véglegességét szintén megkérdőjelezte Hátim al-Arábi kormányszóvivő, aki az interjú befejezése után a Reuters brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy értelmezése szerint Száni csak kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha népe ezt kéri. A szóvivő szerint a miniszterelnök a posztján marad.

A tavaly március óta hivatalban lévő Abdalláh asz-Száni azt követően beszélt lemondásáról, hogy a műsorvezető olyan líbiai emberek bírálatának sorát olvasta fel, akik szerint a kormány nem végzi hatékonyan a munkáját. A kritikusok egyebek között a közbiztonság, a közszolgáltatások és a belföldi menekültek ellátásának elégtelenségét vetették a miniszterelnök szemére.

Nemzetközi megfigyelők egybehangzó értékelései szerint Líbiában három évvel a Kadhafi-rendszer bukása után teljes a káosz: az országban két parlament és két kormány működik, és a polgárháborús Líbia fontos állomása a Földközi-tengeren át Európába tartó embercsempészetnek is. Abdalláh asz-Száni nemzetközileg elismert kormánya kénytelen volt Tripoliból az ország keleti részébe menekülni, miután a főváros fölött átvette az ellenőrzést egy fegyveres lázadócsoport, amely létrehozott egy saját kormányt is.