Leshetjük, mikor lesz új 3-as metró: még a pótlási terveket is eltörölték

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette pótlóbuszokra kiírt tendert. Megint nem tartunk sehol.

A BKK a tendert azért hirdette meg, hogy a 3-as metró felújításának ideje alatt a buszos pótlás biztosított legyen. Erre az időszakra ugyanis 150 csuklós autóbuszt kell forgalomba állítani. A társaság júliusban közölte, hogy megindult a buszok megrendelésére vonatkozó eljárás.

A hatóság honlapján szerdán közzétett határozat szerint azonban a jogorvoslati eljárásban megállapították, hogy

az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért a döntőbizottság megsemmisíti a június 15-e után született előzetes tájékoztatót és valamennyi, a közbeszerzési eljárás során ez után keletkezett dokumentumot és döntést.

Emellett a KDB 40 millió forint bírságot szabott ki az ajánlatkérőre.

Ha a 3-as metró bedől, az ország is bedől

A 3-as metró katasztrofális állapota természetesen jó ideje ismert a döntéshozók előtt, állagmegóvásra, vagy egy folyamatos, részleges lezárással járó felújításra mégsem költöttek az életveszélyes állapotokat eredményező síntörések miatti síncserén kívül. Az évek óta húzódó főváros - kormány közötti huzavona után az utóbbi időkben legalább eljutottunk oda, hogy kiírták az alagutak, állomások infrastruktúrájának felújítására vonatkozó tendert.

Korábbi tervek szerint a BKV 110 Solaris típusú csuklós buszt vásárolt volna 9,7 milliárd forintból, a fennmaradó 40 buszt pedig más vonalakról csoportosították volna át.

Tarlós István korábban arról beszélt, amíg nem lesz Budapesten a 150 jármű, egy kapavágást sem tehetnek. A pályázat felfüggesztését Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezte a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, a főpolgármester viszont ígéretet kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy segíteni fogja a projektet.

A tender megsemmisítésével beláthatatlan, hogy mikor tudnak ténylegesen nekiállni a 3-as metró felújításának.