Leszavazták: hallani sem akar a Fidesz-KDNP a pedagógusok és a szociális szféra bérrendezéséről

Leszavazták: hallani sem akar a Fidesz-KDNP a pedagógusok és a szociális szféra bérrendezéséről

A jobbikos javaslatokat 5 igen, 1 tartózkodás és 10 nem ellenében söpörte le ma a kétharmad a Költségvetési bizottságban.

Az összes jobbikos költségvetési módosító javaslatot leszavazta a kormánypárti többség a parlament Költségvetési bizottságában szerdán.

Fotó: A Költségvetési bizottság szerdai ülése. (Alfahír)

Ander Balázs kezdeményezésére a ma délelőtti bizottsági ülésen többek között azt tárgyalták, hogy

a 2008 óta változatlan köztisztviselői illetményalapot emeljék meg, akárcsak a gyermekétkeztetés támogatást, amely az elszabadult élelmiszer-inflációval szemben alig nő.

Szóba került még a részleges kórházi adósság konszolidációja is.

A Jobbik-Konzervatívok ezen problémákat orvosolni kívánó javaslatait viszont

mind lesöpörte az asztalról a Fidesz-KDNP.

Fotó: Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára. (Alfahír)

Ráadásul egy csomagban mondtak nemet a pedagógusok béremelésére és a szociális szféra dolgozóinak bérrendezésére is.

A jobbikos javaslatokat 5 igen, 1 tartózkodás és 10 nem ellenében szavazta le a kétharmad a Költségvetési bizottságban.

Ander Balázs kiemelte:

a 182 jobbikos módosító javaslatból egyet sem szavaztak meg a kormánypárti képviselők.

Úgy látja, két paradigma versenyzik egymással Magyarországon: az olcsó versenyképességet hirdető, szociopata, neoliberális gazdasági modell, amelyben azt csinálnak a magyar emberekkel, amit akarnak, illetve egy konzervatív, polgári hozzáállás, ami az embert értéknek tekinti. Ezt a hozzáállást kívánta képviselni a pártja a módosító javaslatokkal.

Hozzátette,

a pedagógusok bérét érdemben rendezni kellene, nem Brüsszelre várni. A szociális szféra dolgozóinak bérhelyzetéről szólva elmondta, éppen azok vannak válságos helyzetben, akik a legelesettebbeket gondozzák.

Fotó: A szavazás végeredménye. (Alfahír)

Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője és bizottsági alelnök mellett igennel szavazott még a bizottság elnöke, a DK-s Vajda Zoltán és az LMP-s Bakos Bernadett is.

Nagyon úgy fest azonban, hogy a 2024. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatba nem nyúlna bele ellenzéki ötletekkel az Orbán-kormány.

Az Alfahír egyébként a napokban szúrta ki az Országgyűlés honlapján, hogy kakukkos faliórát adna Balassa Péter a törvényjavaslatokat rendre az éjszakai órákban beterjesztő Semjén Zsolt részére. A jobbikos politikus módosítójának indoklása szerint a falióra legkésőbb 23 órakor jelezni tudná a miniszterelnök-helyettesnek, hogy a káros javaslatait a szemetesbe dobja.

(Címlapkép és fotók: Alfahír)