Kicsit közelebb kerültünk egy új közel-keleti háborúhoz

A Hezbollah győzött Libanonban.

Nagyon úgy néz ki, hogy a Hezbollah politikai ága és szövetségei többséget szereztek a vasárnapi libanoni parlamenti választáson. A síita mozgalom katonai ágát több állam is terrorszervezetként tartja számon. A szunnita-síita konfliktusban évtizedek óta központi szerepet játszanak, minden bizonnyal Iránnal a hátuk mögött.

A Reuters összefoglalója szerint alacsony volt a részvétel, mindössze 49,2 százalékos. A Hezbollah szinte mindenhol mandátumot szerzett, ahol állított jelöltet. Ez azt jelenti, hogy a szervezet és szövetségesei a 128 fős törvényhozásban 67 helyet kaphatnak. A Hezbollah mellé állt a Nabíh Berri házelnök által vezetett, szintén síita Amal Mozgalom, valamint a Keresztény Szabad Hazafias Mozgalom, a maronita keresztény Michel Aoun elnök által alapított párt.

Választásokat tartottak Libanonban, de az embereket nem igazán érdekelték a korrupt politikusok

Az AP amerikai hírügynökség az alacsony választói részvételt azzal magyarázta, hogya választópolgárok belefáradtak az országot sújtó gazdasági nehézségekbe, a politikai válságokba és a mindent behálózó korrupcióba.Helyi idő szerint vasárnap délután kettőkor még csak a mintegy 3,7 millió szavazásra jogosult kevesebb mint egynegyede járult az urnákhoz.

Jelentősen erősödött a választáson a Hezbollah egyik ellenfele, a Keresztény Libanoni Erők. Az eddigi 8 helyett 15 képviselőjük lehet. A jelenlegi miniszterelnök, Szaad Haríri és a Jövő Mozgalom vereséget szenvedett, viszont Haríri akár maradhat is székében a felekezeti alapú hatalommegosztás miatt. A miniszterelnököt általában a szunniták adják, de a valós erő a síita-keresztény összefogás kezében lehet.

Mi következhet?

Libanon az egyik helyszíne az iráni-szaúdi(izraeli) diplomáciai proxyháborúnak. Szaúd-Arábia és Izrael szinte biztos, hogy nem hagyja szó nélkül Libanont Teherán holdudvarába csúszni, pedig az ő olvasatukban a Hezbollah egyenlő Iránnal.

Ennek első jele, hogy az izraeli kormány oktatási minisztere, Naftali Bennett Twitteren így reagált az eredményre:

„Libanon=Hezbollah”

Márpedig Izrael előszeretettel küld rakétákat a Hezbollah állásaira, ahogy ez fordítva is igaz.

(fotó: Naím Kászim sejk, a Hezbollah libanoni síita mozgalom helyettes vezetője szavaz)