Líbia ellenezné az embercsempészek elleni katonai műveletet

A fővárosból kiszorított,  jelenleg tobruki székhelyű, nemzetközileg elismert líbiai kormány riválisának számító iszlamista kabinet külügyi felelőse, Mohamed el-Girani a Times of Malta című máltai lapnak adott csütörtöki interjújában hangsúlyozta: az észak-afrikai ország többször is felajánlotta segítségét a líbiai partokról kihajózó menekültek ügyében, a javaslatok azonban eddig nem találtak kedvező fogadtatásra.
 
Az Európai Unió csütörtökön a földközi-tengeri menekültválság miatt rendkívüli csúcstalálkozót tart, amelyen a tagállamok vezetői egyebek között valószínűleg a fegyveres belviszályba süllyedt Líbiában tevékenykedő embercsempészek elleni katonai és civil misszió elindítását jelentik be.
 
„Mindent megtettünk, hogy Európa együttműködjön velünk az illegális bevándorlás terén, ők azonban azt mondják, nem mi vagyunk a nemzetközileg elismert kormány. De most nem dönthetnek nélkülünk erről az akcióról. Beszélniük kell velünk” – mondta a tripoli kabinet külügyi felelőse.
 
Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések a rivális csoportok között. Az iszlamista többségű parlament Tripoliban, a külföldi országok által elismert törvényhozás pedig Tobrukban ülésezik.