Ez is Magyarország: több fizetést akartak a dolgozóknak – kizárták őket a tagságból

Nem semmi: a LIGA Szakszervezetek tényleg nem viccel!

Május 16-ai hatállyal a LIGA Szakszervezetek kizárta soraiból a korábban még kabaláinak tartott kéményseprőket - így kezdődik a KOSZ hétfő reggeli közleménye.

Pikáns, de a kéményseprők vezetője épp a hétvégén ért vissza Lengyelországból, egy szakszervezeti gyűlésről, és hétfő reggel a kizárásról szóló levél várta az irodájában.

"Nagy meglepetés nem ért a kizárással, erre számítani lehetett már, ugyanakkor arra az elnökségi ülésre, amelyen a Liga meghozta ezt a döntést, már nem hívtak meg"

- elevenítette fel a körülményeket lapunknak Vámos Csaba.

A szakszervezeti konföderáció egyébként tagdíj-fizetés elmaradásával indokolta a döntést, ám a tartozást nem vitatta a KOSZ soha - azonban ez a helyzet sem fekete-fehér: a kéményseprők érdekvédelmi szervezetét anyagi szempontból is nehéz helyzetbe hozta a piac átalakítása. Az Orbán-kormány fittyet hányva a szakmai megfontolásra, a kéményseprő-szolgáltatást a katasztrófavédelem alá vonta, miközben a munkavállalókat arra kényszerítette, hogy kilépjenek a KOSZ-ból, és egy házi szakszervezetbe jelentkezzenek. Így kevesebb bevételhez jutottak Vámosék, ám a LIGA felé való tartozásuk még így is 80 ezer forint környéki volt.

Sőt, korábban Mészáros Melinda, a Liga elnöke szóbeli megállapodást is kötött Vámos Csabával a tartozás átütemezéséről.

Csakhogy időközben a Jobbik által útjára indított európai polgári kezdeményezést, a béruniót az Európai Bizottság befogadta, így most már a nagyobb szakszervezetek is döntés elé kényszerültek: beállnak-e az ellenzéki párt törekvése mögé, amely azt célozta meg, hogy az egyenlő munkáért, egyenlő bért elv is bekerüljön az EU-s működési elvek közé, vagy inkább egyfajta kormánnyal szembeni megfelelési kényszer szerint cselekednek.

Nos, amíg a kéményseprők által alakított Magyar Munkavállalókért Mozgalom (MMM) támogatásáról biztosította a béruniót, addig a LIGA visszautasította a Jobbik felkérését – ezért is tűnik különösen gyanúsnak az időzítés.

"De mi lehet fontosabb küldetése egy szakszervezetnek, mint a munkavállalók minél magasabb fizetéséért való küzdelem?"

- fűzte mindehhez hozzá Vámos Csaba.

Szerinte egyértelmű a politika háttér, éppen ezért véleménye szerint szükség van a hazai szakszervezeti rendszer radikális átalakítására: jelenleg a szakszervezetek éves bevételének 70 százaléka az államtól származik, normatív támogatás címén.

"A XXI. században politikától mentes, anyagilag független, hiteles szakszervezetekre lesz szüksége a munkavállalóknak"

- figyelmeztetett Vámos, hozzátéve: a kormány jelenleg csak béklyókat tesz az érdekvédőkre.

Kérdésünkre közölte azt is, hogy bár előnyökkel jár egy nagy konglomerátum tagjának lenni, de a KOSZ igyekezett már korábban önálló működési struktúrát kialakítani, így továbbra is tudják képviselni a kéményseprők érdekeit.